Οι Ρώσοι γιορτάζουν σήμερα την επικράτηση των Σοβιετικών επί του Ναζισμού και οι Ευρωπαίοι την ημέρα της Ευρώπης τιμώντας την υπογραφή και δημοσίευση της διακήρυξης του Ρομπέρ Σουμάν.
Η διακήρυξη μιλούσε για ένα οικοδόμημα που θα φτιαχνόταν σταδιακά με βασικούς άξονες την ενότητα και την αλληλεγγύη. Δυστυχώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκει τη γηραιά ήπειρο διαιρεμένη.
Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο έχει διχάσει την Ένωση, αφού ήδη τρεις χώρες, Ουγγαρία, Σλοβακία και Τσεχία έχουν πάρει 2ετή εξαίρεση από τις κυρώσεις.
Στην ίδια πλευρά, η Βουλγαρία σκληραίνει την στάση της, λέγοντας πως αν δεν ενταχθεί και η ίδια στον κατάλογο με τις εξαιρούμενες χώρες, θα τινάξει συνολικά στον αέρα το 6ο πακέτο κυρώσεων.
Τα πάντα θα κριθούν αύριο σε νέα συνάντηση των χωρών.
Με αφορμή όλα αυτά, το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ευρώπη, η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έβαλε στο τραπέζι τον κανόνα της ομοφωνίας που ισχύει μέχρι σήμερα για τις αποφάσεις σε επίπεδο κορυφής.
Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν στην κατάργηση της ομοφωνίας, είναι ωστόσο μια μεγάλη αλλαγή που ήδη βρίσκει 10 χώρες της ΕΕ αντίθετες.
Το παράδοξο είναι ότι για να συμφωνηθεί το νέο πλαίσιο με ενδεχόμενη κατάργηση της ομοφωνίας, θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία για αυτήν την απόφαση.