Eπαναλειτουργεί η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, η οποία είχε κλείσει στις 25 Φεβρουαρίου, μία ημέρα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Στην ανακοίνωση προέβη ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, τονίζοντας πως επιφαλής της πρεσβείας θα είναι ο πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.
«Η ελληνική σημαία κυματίζει πάλι σήμερα στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου η Πρεσβεία μας άνοιξε τις πόρτες της. Επικεφαλής, ως επιτετραμμένος, τοποθετήθηκε ο Μανώλης Ανδρουλάκης, ο τελευταίος διπλωμάτης που έφυγε από τη μαρτυρική πλέον πόλη της Μαριούπολης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο έλληνας ΥΠΕΞ.
Υπενθυμίζεται, επίσης, πως παραμένει ανοικτό το Ελληνικό προξενείο στην Οδησσό. «Η Ελλάδα, μέσω της Πρεσβείας στο Κίεβο και του Προξενείου στην Οδησσό, βρίσκεται δίπλα στην Ομογένεια αλλά και δίπλα στον λαό της Ουκρανίας» πρόσθεσε ο Νίκος Δένδιας.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα να είναι μία από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επαναλειτουργούν την πρεσβεία τους στο Κίεβο.
Σε καταφύγιο της Οδησσού ο Σαρλ Μισέλ
Σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Οδησσό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναγκάστηκε να βρει καταφύγιο λόγω πυραυλικών πληγμάτων, δήλωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με αυτήν την πηγή, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Μισέλ και του Oυκρανού πρωθυπουργού Ντενίς Σμιγκάλ, «οι συμμετέχοντες χρειάστηκε να διακόψουν τη συνάντηση τους για να βρουν καταφύγιο καθώς πύραυλοι έπληξαν ξανά την περιοχή της Οδησσού».
Ο Σαρλ Μισέλ από την πλευρά του έγραψε στο Twitter ότι μετέβη στην Οδησσό για να γιορτάσει την Ημέρα της Ευρώπης.
«Δεν είστε μόνοι. Η ΕΕ βρίσκεται στο πλευρό σας», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καταγγέλλοντας τη «ρωσική επιθετικότητα» κατά της Ουκρανίας, που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, ο οποίος συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Μισέλ, τον ευχαρίστησε για το «θάρρος» του και την επίσκεψή του στην Οδησσό, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας.
«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πολιτική σας υποστήριξη, για την παρουσία σας. Για το γεγονός ότι βλέπετε την Ουκρανία στο εγγύς μέλλον ισότιμη με άλλα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας», υπογράμμισε ο Ζελένσκι.