«Πρέπει να επιδιώξουμε την άνευ όρων νίκη. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη επιλογή για την Ουκρανία και την Ευρώπη» δηλώνει στην Νίκη Λυμπεράκη η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας.
-Κυρία Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ που είστε σήμερα μαζί μας. Έχουν περάσει ήδη πάνω από 70 ημέρες από όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στη χώρα σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια είναι η κατάσταση στην Ουκρανία αυτήν την στιγμή.
-Καλησπέρα Ελλάδα. Έως τώρα μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η οξύτητα (της επίθεσης) εντείνεται και η κατάσταση έχει αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Η Ρωσία έχει ανανεώσει τον βομβαρδισμό σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας. Όλες οι περιοχές της Ουκρανίας, εκτός της Κριμαίας και της Χερσώνας, βρίσκονται υπό την απειλή αεροπορικών επιθέσεων. Στην Οδησσό, μόνο τη νύχτα που πέρασε, οι Ρώσοι έχουν ρίξει 10 βόμβες σε κατοικημένες περιοχές. Ο Πούτιν γιορτάζει το τέλος του πολέμου (Β’ΠΠ) και το γιορτάζει αυξάνοντας τη σφοδρότητα των στρατιωτικών επιθέσεων στο έδαφος της Ουκρανίας.
-Αυτή θα ήταν η επόμενη μου ερώτηση. Τι περιμένει το Κίεβο και πώς θα αντιδράσετε;
-Είμαστε μακριά από το «όνειρο» να εξαντληθεί η Ρωσία στρατιωτικά, παρά το γεγονός ότι την έχουμε πλήξει στις περιοχές μας. Θα είμαστε προετοιμασμένοι για την αυξανόμενη ένταση των εγκλημάτων κατά του άμαχου πληθυσμού. Τέτοιες τακτικές ακολουθεί το ρωσικό στράτευμα. Απειλές, δολοφονίες και αποκαρδίωση των αμάχων. Σεξουαλικά εγκλήματα ως μέρος της αποθάρρυνσης του πληθυσμού. Άρα τίποτα δεν θα μας εκπλήξει και δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα. Η σφοδρότητά του θα συνεχίσει να αυξάνεται. Πρέπει να επιδιώξουμε την άνευ όρων νίκη. Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη επιλογή για την Ουκρανία και την Ευρώπη.
-Κυρία Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ, θα ήθελα να επικεντρωθούμε για λίγο στο έγκλημα σεξουαλικής φύσης. Σας έχω ακούσει στο παρελθόν να μιλάτε για αυτό. Πιστεύετε ότι το ρωσικό στράτευμα χρησιμοποιεί τέτοιες μεθόδους στρατηγικά;
-Έχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι το σεξουαλικό έγκλημα αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αποθάρρυνσης του άμαχου πληθυσμού γιατί αποτελεί ένα σιωπηρό έγκλημα. Είναι το λιγότερο καταγγελλόμενο. Είναι το πιο φθηνό, αφού δεν κοστίζει σχεδόν τίποτα. Δεν χρειάζεται καν να ρίξουν βόμβα ή να ξοδέψουν σφαίρες. Απλά χρησιμοποιούν μια σωματική επίθεση που ρίχνει το ηθικό των ανθρώπων, των οικογενειών, και όσων γίνονται μάρτυρές της. Δυστυχώς είναι μια παλιά τακτική που πάει πίσω στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι λυπηρό να το συνειδητοποιείς. Αλλά αυτό είναι το πρόσωπο του ρωσικού στρατού, και έτσι πρέπει να τον βλέπει ο κόσμος. Η Ρωσία υποτίμησε την ουκρανική αντίσταση και ανθεκτικότητα. Υποτιμήσαμε και εμείς την ρωσική ωμότητα και απανθρωπιά στις περιοχές μας.
-Κυρία Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ, είδαμε την Ουκρανία ήδη να αποστέλλει τα πρώτα έγγραφα αίτησης για να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν έχετε αυτοπεποίθηση ότι θα γίνει δεκτή και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα.
-Υπάρχει αυτοπεποίθηση και επίσης μια σειρά από πράγματα που έχουν ήδη επιβεβαιωθεί από όλα τα μέλη κράτη της ΕΕ. Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για την Ελλάδα που μας έχει υποστηρίξει σε αυτό το κομμάτι με διάφορους τρόπους.
Ελπίζουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πάρουν την απόφαση υπέρ της Ουκρανίας. Υπάρχουν συζητήσεις και σκεπτικές χώρες. Εμείς ζητάμε να μην αφήσουν την στρατηγική αμφισημία να υπερνικήσει, από την στιγμή που είναι απαραίτητες οι αποφάσεις εδώ και τώρα. Η Ουκρανία είναι μια μεγάλη, δυνατή και ανθεκτική χώρα. Είναι εμφανές ότι χωρίς την Ουκρανία στο τραπέζι, το μέλλον της Ευρώπης δεν θα είναι πλήρες. Ελπίζουμε ότι φέτος τον Ιούνιο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πάρουν την απόφαση να παραχωρήσουν στην Ουκρανία το στάτους της υποψήφιας προς ένταξη χώρα. Κατανοούμε φυσικά ότι το να γίνουμε μέλος αποτελεί μια διαδικασία που θα πάρει πολύ περισσότερο χρόνο.
-Όσον αφορά το ΝΑΤΟ;
-Το ΝΑΤΟ εξετάζει την αίτηση της Ουκρανίας για 15 χρόνια. Το 2008 κατετέθη και μέχρι σήμερα η Ουκρανία δεν το έχει αποσύρει. Τώρα βλέπουμε ότι το ΝΑΤΟ μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει σχετικά με την Ουκρανία, καθώς οι επιδιώξεις μας, η αφοσίωση μας και οι δεσμεύσεις μας έχουν εκφραστεί ρητά. Παρατηρούμε όμως ότι εν καιρώ πολέμου, καμία απόφαση δεν λαμβάνεται. Για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα να λήξουμε τον πόλεμο και να σχηματίσουμε έναν ευρύ συνασπισμό εθνικής ασφάλειας για να αποφύγουμε μελλοντικούς πολέμους. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί να είναι το ΝΑΤΟ. Αλλά σε κάθε περίπτωση συζητάμε με μια ευρύτερη ομάδα κρατών, συμπεριλαμβανομένου του G7. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν εγγυητές ασφαλείας για την χώρα μου.
-Είμαστε θετικοί απέναντι στις ανακοινώσεις και πράξεις των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε σχέση με την αίτηση της Σουηδίας και Φινλανδίας. Οι σύμμαχοι έμαθαν το μάθημα τους όσον αφορά το να είναι αμφίσημοι και να παίζουν το παιχνίδι της Ρωσίας. Αν στην Σουηδία και την Φινλανδία είχαν υποσχεθεί συμμετοχή στην συμμαχία χωρίς καμία υλοποίηση της διαδικασίας 15 χρόνια αργότερα, είναι σαφές ότι θα βρίσκονταν σχεδόν σίγουρα σε μια κατάσταση πολέμου με την Ρωσία, όπως η Ουκρανία τώρα.
-Έχετε κάποια εκτίμηση για τις απώλειες και των δυο πλευρών αλλά και για τις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία;
-Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο αριθμός των απωλειών για τους αμάχους είναι πολύ μεγαλύτερος σε σχέση με τον αριθμό των χαμένων στρατιωτών. Μόνο στην σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου μας, έγινε λόγος για 20.000 ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί μόνο στην Μαριούπολη.
Η Ρωσία έχει χάσει ήδη περισσότερους στρατιώτες απ’ ό,τι σε όλην την περίοδο των πολέμων στο Αφγανιστάν και την Συρία. Είναι ένας πολύ απάνθρωπος και σκληρός πόλεμος.
-Κυρία Αναπληρώτρια Πρωθυπουργέ, λέτε ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να λήξει μόνο με μια ξεκάθαρη, άνευ όρων νίκη της Ουκρανίας. Κάποιοι αναλυτές όμως εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Ακόμα και χρόνια.
-Δυστυχώς δεν έχουμε άλλη επιλογή, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ευρώπη. Γνωρίζουμε πως οτιδήποτε λιγότερο της απόλυτης νίκης, θα σήμανε τον ατελείωτο πόλεμο και την ατελείωτη σύγκρουση.