Καλεσμένοι στην εκπομπή “Μεγάλη Εικόνα” του Mega ήταν ο τέως Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κώστας Λάβδας καθώς και η Ινώ Αφεντούλη, στέλεχος της διεθνούς γραμματείας του ΝΑΤΟ.
Ο κ. Στεφανής έδωσε τη δική του εκτίμηση για το πεδίο των μαχών και το μέλλον της στρατιωτικής αλλά και πολιτικής σύγκρουσης στην οποία έχει περιέλθει η Ουκρανία. Ακόμα, ο κ. Στεφανής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναπτύξει πυρηνικά όπλα ο Πούτιν. Συγκεκριμένα αναφέρει: “Σε στρατιωτικό επίπεδο, σε καθαρά τακτικό πεδίο, έχουν γίνει λάθη. Και τα λάθη έχουν οδηγήσει σε μη σωστή υλοποίηση του σχεδιασμού του. Υπάρχουν επιπτώσεις στο ηθικό του προσωπικού…Είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσει πυρηνικά. Να κάνει το πρώτο βήμα ενεργοποίησης. Να μεταφέρει τη χώρα σε μια διαφορετική κατάσταση ετοιμότητας όσον αφορά τα πυρηνικά, δίνοντας ένα μήνυμα. Αν απειληθεί η επιβίωση του Ρωσικού έθνους ή αν νιώσει ότι απειλείται, κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να σκεφτεί.”
Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ τόνισε πως: “Αυτήν την στιγμή μια άμεση απόφαση του ΝΑΤΟ να εντάξει την Ουκρανία στους κόλπους της συμμαχίας, σημαίνει μια πυροδότηση και μια κλιμάκωση, κάτι το οποίο το ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί. Το ΝΑΤΟ θέλει από την μία ειρήνη και να μην γίνει κλιμάκωση σε βιαιότερη κρίση…Είναι πραγματικά λυπηρό να έχουμε εγκαταλείψει τη δυνατότητα στο μυαλό μας να δοθούν λύσεις σε άλλα πεδία και να περιμένουμε να εξαντληθούν οι πολεμικές δυνατότητες. Αυτήν την στιγμή έχουμε σταματήσει να μιλάμε στα άλλα επίπεδα, ο πόλεμος διεξάγεται σε πολλά επίπεδα. Περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί και ποια πλευρά θα νικήσει στο πεδίο…Περιμένουμε να μας τελειώσουν οι σφαίρες για να συζητήσουμε. Αυτό είναι πολύ λυπηρό και δείχνει μια κακή λειτουργία. Μια ήττα των κοινωνιών.”
Από τη δική της την πλευρά, η κ. Αφεντούλη έκανε λόγο για ένα αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διεθνής κοινότητα ως προς την επίλυση του πολέμου αυτού και τόνισε ότι η Ρωσία ακολουθεί το δόγμα του «δικαίου του ισχυρού». Συγκεκριμένα, είπε: Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ προσέκρουε πάντα σε αντίρρηση μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως ο Πούτιν το χρησιμοποιεί ως πρόσχημα. Δεν νομίζω ότι η Γερμανία ή η Γαλλία θα έδιναν το πράσινο φως για ένταξη της Ουκρανίας στην Βορειοατλαντική συμμαχία πολύ σύντομα. Η εισβολή είχε προσχηματικά ως αφορμή την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την ανατροπή των συσχετισμών για τον ζωτικό χώρο της Ευρώπης. Έχουμε έναν πόλεμο που δεν συμμετέχει η Ευρώπη άμεσα, αλλά πλήττεται άμεσα, οπότε καταβάλλεται προσπάθεια στο παρασκήνιο να υπάρξει διαπραγμάτευση και κάποιου είδους λύση…Υπάρχει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η διεθνής κοινότητα. Είναι λυπηρό να το διαπιστώνουμε. Από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος από τη Ρωσία, η Ρωσία επιβάλλει το δίκαιο του ισχυροτέρου. Ο ΟΗΕ είναι πρακτικά αδύναμος να επιβάλλει λύση. Η λύση δεν μπορεί να επιβληθεί ούτε από την ΕΕ ούτε από το ΝΑΤΟ. Η Ρωσία θεωρεί ότι η ΕΕ και το ΝΑΤΟ είναι με το πλευρό της Ουκρανίας. Ο μόνος οργανισμός που θα μπορούσε να παίξει αυτόν τον ρόλο είναι ο ΟΗΕ. Θλίβομαι με την αδυναμία στην οποία έχει περιέλθει.”
Ο κ. Λάβδας τόνισε την ιστορικότητα του σημερινού πολέμου και υπενθύμισε ότι οι εξελίξεις αυτές έρχονται σε μεγάλο βαθμό ως επικείμενα της πολιτικής κατάστασης που διαμορφώθηκε στην Ρωσία κατά τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Αναλυτικά ανέφερε: “Όλη αυτή η ιστορία τελικώς, αν αφήσουμε στην άκρη Φινλανδία και Σουηδία που είναι δυο χώρες με διαφορετική εξέλιξη, σε τελική ανάλυση ζούμε ακόμα τα απόνερα της διάλυσης της ΕΣΣΔ. Και φάνηκε ότι ο τρόπος που τελικώς έγιναν οι συμφωνίες του ‘90, ‘91, είχαν προβλήματα. Δεν έχει κλείσει ακόμα το κεφάλαιο της διάλυσης της ΕΣΣΔ και σε αυτό αναφέρεται συνεχώς ο Πούτιν.”