Ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, η οποία υπεγράφη τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουάσινγκτον από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν.
Η συμφωνία θα έχει τουλάχιστον πενταετή διάρκεια και, μεταξύ άλλων, προβλέπει την επέκταση και εμβάθυνση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε τέσσερις νέες στρατιωτικές εγκαταστάσεις, στο Βόλο, το Λιτόχωρο Πιερίας, την Αλεξανδρούπολη και τη Ναυτική Βάση της Σούδας.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία είχε προκαλέσει την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που στηρίζει τη συμφωνία μαζί με τη ΝΔ.
Σημειώνεται ότι μετά τη ψήφιση της συμφωνίας από την Επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την ψήφο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, δεν αναμένονται εκπλήξεις κατά τη σημερινή ψηφοφορία, η οποία θα είναι ονομαστική. Για να κυρωθεί η συμφωνία πρέπει να ψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές.
Μητσοτάκης για αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ: Αμοιβαία προστασία της εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής
Στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και στη σημασία της για το μέλλον της χώρας, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η συμφωνία είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα έχει στρατηγικό χαρακτήρα και θα ανανεώνεται ανά 5ετια.
«Αυτό σημαίνει ότι σε μία εποχή που οι ΗΠΑ στρέφονται στην περιοχή του ινδοειρηνικού, αποφασίσουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα βελτιώνοντας στρατιωτικές υποδομές».
Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, πως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες αμυντικές συνεργασίες με τις ΗΠΑ.
«Η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί στο προοίμιο της προβλέπει αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραίοτητας έναντι κάθε απειλής» όπως είπε.
«Η συμφωνία υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα»
«Ο Αμερικανός συγγραφέας Μάρκ Τουέιν έλεγε ότι πατριωτισμός είναι να στηρίζεις τη χώρα σου συνεχώς και την κυβέρνησή σου όταν το αξίζει. Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ υπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και για την κυβέρνηση συμπληρώνει ένα πλέγμα συμμαχιών», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου: «Κύρωση του Δεύτερου Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής» που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το απόγευμα.
«Το κείμενο το οποίο καλούμαστε να κυρώσουμε, τυπικά συνιστά μία από τις πολλές ανανεώσεις της αμυντικής μας συμπόρευσης με την υπερατλαντική δύναμη» ανέφερε, συνεχίζοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εξήγησε: «Η Αμερική διευρύνει την παρουσία της στην ανατολική μεσόγειο αναδεικνύοντας και ενεργειακό ενδιαφέρον.
Η χώρα μας καθίσταται ο βασικός εταίρος και συνομιλητής των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη διάσταση αν συνυπολογιστεί η ασταθής συγκυρία με έναν θερμό πόλεμο εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου και μια παγκόσμια ενεργειακή αναταραχή σε έξαρση. Οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο μεσογειακό τόξο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο».
Ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «η συγκεκριμένη συμφωνία παύει να είναι διμερές πρωτόκολλο και γίνεται ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα ως ακλόνητου παράγοντα σταθερότητας, ως συνετού ευρωπαίου και νατοϊκού εταίρου που εγγυάται τη διεθνή νομιμότητα απέναντι στους όποιους παροξυσμούς των γειτόνων μας. Ενός κρίσιμου κόμβου στο νέο ενεργειακό χάρτη».
«Μία συμφωνία – είπε – που επιδρά ταυτόχρονα όχι μόνο στην άμυνα και τη διπλωματία αλλά κυρίως και στην οικονομία και την ενέργεια».
«Αναβαθμίζει την Ελλάδα» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στο επικείμενο ταξίδι του στις ΗΠΑ.
«Αυτό αποδεικνύει και η πρόσκλησή μου να συναντηθώ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την επόμενη ημέρα να είμαι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής γερουσίας και της βουλής των αντιπροσώπων.
Είναι μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε αν χρειαστεί να δικαιούται να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Γιατί είναι σημαντική η συμφωνία – Οι τρεις λόγοι
Όπως εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η συμφωνία είναι σημαντική για τρεις λόγους.
«Πρώτον, η συμφωνία αυτή είναι σημαντική διότι περιλαμβάνει τη ρητή δέσμευση πως η αμερικανική παρουσία στην Ελλάδα θα ανανεώνεται ανά 5ετία με δικαίωμα σε κάθε πλευρά να την καταγγείλει αν το κρίνει.
Οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι και άλλα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν να συνάψουν ανάλογες συμφωνίες με τις ΗΠΑ ή να συμπληρώσουν και να επεκτείνουν τις ήδη υφιστάμενες.
Δεύτερον, αυτή η διμερής συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι σημαντική γιατί διευρύνεται όχι μόνο στο χρόνο αλλά και στο χώρο. Στο Ναύσταθμο της Σούδας αναβαθμίζονται όλες οι υποδομές και ο συνολικός ρόλος της βάσης. Η Σούδα είναι το μόνο αγκυροβόλιο στο οποίο μπορεί να δέσει αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ανατολική Μεσόγειο. Αξιοποιείται επίσης το πεδίο βολής στο Λιτόχωρο, δυο στρατόπεδα, το πρώτο στο Βόλο και το δεύτερο στην Αλεξανδρούπολη.
Τρίτον, η νέα συμφωνία είναι σημαντική γιατί καταγράφει ρητά την κοινή βούληση για αμοιβαία προστασία της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας έναντι κάθε απειλής, ακόμα και ένοπλης επίθεσης. Μία διατύπωση, που δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής σας κύριοι της αντιπολίτευσης, την επαναλαμβάνει ο υπουργός Μπλίνκεν στην συνοδευτική επιστολή του», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.