Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στέλνει ακόμα μια σκανδιναβική χώρα στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ.
Το δρόμο της Φινλανδίας για ένταξη στο συμμαχία ακολουθεί η Σουηδία μετά την εισήγηση της κοινοβουλευτικής επιτροπής και ενδέχεται να υποβάλει το επίσημο αίτημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα.
«Η ενδεχόμενη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για μια πολεμική σύγκρουση στη βόρεια Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Σουηδίας, Αν Λίντε.
Και ενώ οι δυο χώρες ζητούν εγγυήσεις ασφαλείας για τη μεταβατική περίοδο ένταξης ο Ταγίπ Ερντογάν απειλεί ότι θα μπλοκάρει τη διαδικασία ακόμα και με βέτο.
Ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται μάλιστα ελληνικό προηγούμενο σε μια πλήρη διαστροφή της πραγματικότητας.
«Παλαιότερα σε σχέση με την Ελλάδα έγινε ένα λάθος στο ΝΑΤΟ. Το έκαναν οι ηγεσίες πριν από εμάς, και γνωρίζετε τη συμπεριφορά της Ελλάδας κατά της Τουρκίας παίρνοντας στο πλευρό της και το ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε σαν Τουρκία να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος σε αυτό το θέμα. Εκτός αυτού οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν εντευκτήρια των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το PKK, to DHKP-C έχουν κάνει φωλιές εκεί» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν εκβιάζει τη Συμμαχία που επείγεται για τη διεύρυνση, τη στιγμή μάλιστα που η Ρωσία απειλεί τις 2 σκανδιναβικές χώρες και κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έγινε παράρτημα του ΝΑΤΟ.
«Η Ε.Ε. δημιουργήθηκε ως μια εποικοδομητική οικονομική πλατφόρμα όμως μετατράπηκε σε επιθετικό εμπόλεμο παίκτη, ο οποίος ήδη δηλώνει τις βλέψεις του που ξεπερνούν κατά πολύ τα σύνορα της ευρωπαϊκής ηπείρου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.
Η Μόσχα είναι αυτή που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη, απάντησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Χιροσίμα.
«Η Ρωσία που είναι πυρηνική δύναμη και μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ επιτίθεται στο κυρίαρχο κράτος της Ουκρανίας ενώ κάνει ντροπιαστικές και απαράδεκτες αναφορές στη χρήση πυρηνικών όπλων» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Την άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο Όλαφ Σολτς στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ρώσο πρόεδρο να αντιτείνει ότι το Κίεβο ευθύνεται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Αντίδραση από ΗΠΑ
Εμμέσως πλην σαφώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε την αντίθεσή του στη θέση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Εκπρόσωπος του υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει σθεναρά την πολιτική των ανοικτών θυρών στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την επιθυμία των δύο χωρών στη Συμμαχία.