Λίγες ώρες μετά τη διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε τους Φινλανδούς για αρνητικές επιπτώσεις εφόσον εγκαταλείψουν την ουδετερότητά τους και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ο Φινλανδός πρόεδρος πήρε τηλέφωνο τον Ρώσο ηγέτη και τον ενημέρωσε για την επικείμενη ένταξη της χώρας του στην Ατλαντική Συμμαχία.
«Οι ρωσικές αξιώσεις στα τέλη του 2021 για την αποτροπή ένταξης στο ΝΑΤΟ και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν αλλάξει το περιβάλλον ασφαλείας για τη Φινλανδία», δήλωσε ο Σαούλι Νιινίστο, πρόεδρος της Φινλανδίας.
«Η εγκατάλειψη της παραδοσιακής πολιτικής της στρατιωτικής ουδετερότητας θα ήταν λάθος, καθώς δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της Φινλανδίας», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνομιλία υπήρξε άμεση, χωρίς περιστροφές και χωρίς εκνευρισμό, θεωρήθηκε σημαντικό να αποφευχθούν οι εντάσεις, ανακοίνωσε το γραφείο του Φινλανδού προέδρου.
Αν και οι εισαγωγές ρεύματος από τη Ρωσία δεν καλύπτουν πάνω από το 10% των ενεργειακών αναγκών της Φινλανδίας που διαθέτει πυρηνικά εργοστάσια, είναι σαφές το πολιτικό μήνυμα από το Κρεμλίνο και συνοδεύθηκε από τις απειλές ενός πολιτικού συμμάχου του Πούτιν.
Ο βουλευτής Ρουζαβλιόβ είπε ότι δε χρειάζεται να μεταφερθούν πυρηνικοί πύραυλοι πιο κοντά στη Φινλανδία γιατί μπορούν να είναι αποτελεσματικοί και από τις σημερινές τους βάσεις. Είναι ο ίδιος που είχε απειλήσει με αφανισμό τη Βρετανία με πυραύλους Σαρμάτ.
Η εναντίωση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και στην απόπειρα αλλαγής συνόρων στην Ευρώπη υπήρξε ομόθυμη στις συνόδους των υπουργών Εξωτερικών των G-7 και του ΝΑΤΟ στη Γερμανία.
Απέναντι στη σπουδή του ΝΑΤΟ για τη διεύρυνση βρίσκεται όμως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που εμφανίστηκε αρνητικός για την ένταξη της Φινλανδίας και κυρίως της Σουηδίας. Ο Λευκός Οίκος απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους.
«Εργαζόμαστε για να αποσαφηνίσουμε τη θέση της Τουρκίας. Σας παραπέμπουμε στην τουρκική κυβέρνηση για περισσότερες πληροφορίες για τις απόψεις τους», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.
Ο σύμβουλος του Ερντογάν είπε ότι ένα από τα ζητήματα είναι η δράση των Κούρδων στη Σουηδία: «Φυσικά θέλουμε να συζητήσουμε, να διαπραγματευτούμε με τους Σουηδούς εταίρους. Δεν κλείνουμε την πόρτα. Όμως θέτουμε το ζήτημα που αποτελεί για εμάς ζήτημα εθνικής ασφαλείας».
Εν τω μεταξύ η Τουρκία επιχειρεί να μεσολαβήσει και για την απομάκρυνση τραυματισμένων Ουκρανών στρατιωτών από το εργοστάσιο Αζοβστάλ της Μαριούπολης που πολιορκείται από τους Ρώσους.