Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν αύριο, Δευτέρα, στο Λευκό Οίκο.
«Ο πρόεδρος θα υποδεχτεί τον πρωθυπουργό της Ελλάδας στο Λευκό Οίκο, όπου θα επιβεβαιώσουν της ισχυρή διμερή μας συνεργασία και θα εορτάσουν τα 201 χρόνια της Ελληνικής ανεξαρτησίας. Οι ηγέτες θα συζητήσουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες με τους συμμάχους και τους εταίρους για τη στήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Βασικό θέμα στις συζητήσεις των δύο ανδρών αναμένεται να είναι η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει στο τραπέζι τις παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από τα τουρκικά μαχητικά.
Επί τάπητος θα βρεθούν και θέματα αμυντικής συνεργασίας, μετά και την επικύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών από τη Βουλή.
Ενδεικτική για τη στάση των ΗΠΑ είναι η δήλωση της βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικα Όλσον, η οποία σχολίασε πως οι ΗΠΑ είναι πάντα χαρούμενες να συζητήσουν για στενότερη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας.
Η ίδια είπε πως οι ΗΠΑ είναι απολύτως δεσμευμένες στην σταθερότητα της περιοχής και την ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών θα γίνει αναφορά στο ζήτημα του πολέμου στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο Μπάιντεν να θέλει πιο ενεργή συμμετοχή στην αποστολή βοήθειας από τα υπόλοιπα μέλη της Συμμαχίας.
Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει ότι από την πρώτη στιγμή μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η στάση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη στο πλευρό των εταίρων και συμμάχων της. Επίσης, τα ενεργειακά αλλά και οι επενδύσεις θα εμπεριέχονται στην ατζέντα των συζητήσεων των δυο ηγετών.
Οι αντιπροσωπείες των «7» και το Κογκρέσο
Μάλιστα, πέραν της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αναμένεται να υπάρξει και μια διευρυμένη σύσκεψη, στην οποία θα συμμετέχουν επτά μέλη από κάθε αντιπροσωπεία.
Εξίσου σημαντική θεωρείται και η επόμενη ημέρα, Τρίτη 17 Μαΐου, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα εκφωνήσει ομιλία στο Κογκρέσο μετά από πρόσκληση της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.