Ενώ η Τουρκία ξεκίνησε τα παζάρια για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες ένα άλλο παζάρι διαδραματίζεται τις τελευταίες μέρες αναφορικά με την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, με την Ουγγαρία και άλλες χώρες να προβάλλουν βέτο ζητώντας εξαιρέσεις.
Οι Βρυξέλλες υποβαθμίζουν τις απειλές περί τουρκικού βέτο λέγοντας ότι πρόκειται για τους κλασικούς τακτικισμούς Ερντογάν για να ασκήσει πιέσεις στις ΗΠΑ και να του δώσουν τα νέα F-16 που ζητά εδώ και καιρό.
Μπορεί κάποιοι να κρύβονται πίσω από τον Ερντογάν και να βολεύονται από το τουρκικό όχι, αλλά μέχρι στιγμής, δημόσια, μόνο η Τουρκία έχει εγείρει αντιρρήσεις.
Παραμένει το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας
Σε ό,τι αφορά στο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το αδιέξοδο συνεχίζεται καθώς όχι μόνο η Ουγγαρία αλλά και η Σλοβακία, η Τσεχία και η Βουλγαρία επιμένουν να εξαιρεθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η τωρινή πρόταση κάνει λόγο για εξαίρεση 2 ετών από την απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, ενώ αυτές οι χώρες ζητούν 4 χρόνια.
Οι διπλωμάτες είναι διαιρεμένοι διότι η εξίσωση είναι δύσκολη. Κάποιοι δυτικοί διπλωμάτες λένε ότι οι εξαιρέσεις πλήττουν σε μεγάλο βαθμό τη σοβαρότητα των κυρώσεων και επίσης προκύπτουν θέματα ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά – διότι κάποιοι θα έχουν πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους.
Από την άλλη, κάποιοι ανατολικοί ισχυρίζονται ότι εάν δε λάβουν εξαιρέσεις τότε η οικονομία τους θα έρθει αντιμέτωπη με ύφεση.
Αύριο οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ θα συζητήσουν το θέμα και εάν δε βρεθεί λύση τότε αυτή θα δοθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαΐου.
Ρωσία: Σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας για την ένταξη Φινλανδίας & Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Η Ρωσία θα αναγκασθεί να λάβει μέτρα ασφαλείας αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, δήλωσε εχθές ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουτσκό.
Η συμμετοχή στη στρατιωτική συμμαχία θα οδηγήσει «στις πιο ανεπιθύμητες συνέπειες» δήλωσε ο Γκρουτσκό, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.
Την Πέμπτη, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα εξετάσει ένα φάσμα μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας της Ρωσίας, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία ή η Σουηδία, αφού το υπουργείο Άμυνας τού παρουσιάσει τις προτάσεις του για το θέμα.
Σήμερα, έγινε γνωστό ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας για το θέμα, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι στη διάρκεια της σύσκεψης τέθηκαν οι πρώτες γραμμές για το πώς αντιμετωπίζει η Ρωσία την εξέλιξη της ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.
Η Μόσχα θεωρεί ότι είναι ιστορικά μεγάλο λάθος αυτό που κάνει η Φινλανδία, τονίζοντας ότι από το 1947 δεν υπήρξε πότε κίνδυνος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της χώρας.