Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον πραγματοποιείται με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο ζενίθ και έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό αποτύπωμα.
Στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση απόψε με τον Τζο Μπάιντεν βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά και οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά εδάφη καθώς και Διεθνή και Περιφερειακά θέματα, η στρατηγική διμερής σχέση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τα ενεργειακά και οι επενδύσεις
Η ατζέντα θα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
• Ελληνοτουρκικά
• Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών
• Διεθνή / Περιφερειακά θέματα
• Στρατηγική Διμερής Σχέση
• Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
• Ενεργειακή κρίση
• Επενδύσεις
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα περάσει το κατώφλι του Λευκού Οίκου ως ηγέτης μιας χώρας που με αυτοπεποίθηση εγγυάται ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή και δεν ετεροπροσδιορίζεται. Μάλιστα στην πρώτη του συνέντευξη επί αμερικανικού εδάφους στο MSNBC «κάρφωσε» την Άγκυρα με αφορμή τις τουρκικές επιφυλάξεις για την ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Θα πρέπει πιθανόν να ρωτήσετε τον Πρόεδρο της Τουρκίας. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και είναι δική τους η απόφασης στο πλαίσιο άσκησης της κυριαρχίας τους. Και αναμένω στο τέλος της ημέρας να μην υπάρχουν σοβαρές αντιρρήσεις για την ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιείς τη θέση σου στο ΝΑΤΟ γι’αυτές τις δύο χώρες για να παζαρεύεις», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Είναι η δεύτερη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα μπει στο οβαλ γραφείο ως πρωθυπουργός και αύριο θα είναι ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στο Κογκρέσο σε μια συγκυρία που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο με την Ελλάδα να έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας.
«Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες που έστειλαν όχι μόνο ανθρωπιστική αλλά και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και νομίζω δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου το ζήτημα αυτό επιλυθεί», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Για την οικονομία ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει τον Αμερικανό Πρόεδρο ότι μετά από τη 10ετή επώδυνη οικονομική κρίση επέστρεψε και είναι ιδανική για επενδύσεις.
«Φυσικά είμαστε μια χώρα που έχει αλλάξει πολύ –όπως έχουμε συζητήσει- τα τελευταία τρία χρόνια. Για πρώτη φορά έχουμε σημαντικές αμερικανικές εταιρείες που επενδύουν στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια ευκαιρία για μένα να υποστηρίξω ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για επενδύσεις, να τονίσω να τα success stories των ελληνικών εταιρειών που έχουν ήδη επενδύσει στην Ελλάδα και να υποστηρίξω ότι η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, όχι μόνο λόγω της γεωγραφικής της θέσης, όχι μόνο γιατί είναι ένας φανταστικός τόπος για επενδύσεις στον τουρισμό και στην ενέργεια αλλά επειδή έχει και ένα εξαιρετικό, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Πολλοί από αυτούς έχουν εκπαιδευτεί στα καλύτερα αμερικανικά πανεπιστήμια και θέλουν να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα και να βοηθήσουν την Ελλάδα να αναπτυχθεί. Αυτά θα συζητήσουμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Υπάρχει πάντοτε αυτή η κουβέντα μεταξύ Ελλήνων δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτές τις επισκέψεις…Πιστεύουν ότι αυτή η επίσκεψη αφορά μόνο στο να αυτοκαθοριστούμε σε σχέση με την Τουρκία. Όχι δεν πρόκειται γι’ αυτό. Έχουμε θέματα με την Τουρκία τα οποία μπορεί να συζητηθούν με τον πρόεδρο. Αλλά τις σχέσεις με την Τουρκία μπορώ να την συζητήσω με τον πρόεδρο Ερντογάν πρόσωπο με πρόσωπο».
Αύριο ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της βουλής των αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, θα μιλήσει στην κοινή σύνόδο της Γερουσίας και της Βουλής και θα συναντηθεί με την Αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις.
Μετά την αποψινή συνάντηση των δύο ηγετών θα ακολουθήσει δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργικού ζεύγους στο Λευκό Οίκο, η οποία μάλιστα δεν συνηθίζεται και είναι η πρώτη επί προεδρία Μπάιντεν.