Η υποδοχή του Κυριακου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα με τον Τζο Μπαιντεν να κάνει λόγο για την καλύτερη στιγμη των ελληνοαμερικάνικων σχέσεων, ενώ εξήρε την ηθική στάση της χώρας μας στον πόλεμο της Ουρανίας.
Ο Τζο Μπάιντεν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο στην καλύτερη στιγμή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, τιμώντας ένθερμα την επέτειο των 201 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της ηγεσίας του Κογκρέσου
«Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε όπως όλοι γνωρίζουμε ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «ιδρυτές πατέρες» μας οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.
«Και οι δικοί μας «ιδρυτές πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιστολή ενδιαφέροντος για τα F-35
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αμερικανό Πρόεδρο της επιθυμία μας να αγοράσουμε μαχητικά F-35. Αν συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους, θα έχουμε τα αεροσκάφη από το 2028 και ήδη ξεκινά η διαδικασία με την αποστολή της επιστολής ενδιαφέροντος προκειμένου να αρχίσουν οι συζητήσεις.
«Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στη δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Για τα ελληνοτουρκικά ειπώθηκαν όλα αναλυτικά. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι ο πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό Πρόεδρο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις αδιανόητες τουρκικές διεκδικήσεις και με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία, έστειλε σαφές μήνυμα στην Άγκυρα
«Οι νεοαυτοκρατορικές φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλους αιώνες. Πρέπει να αποτύχουν. Και πρέπει να αποτύχουν όχι μόνο για χάρη της Ουκρανίας αλλά και για να σταλεί ένα πολύ σαφές μήνυμα σε άλλους αυταρχικούς ηγέτες ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας θα αντιμετωπιστεί με μια ενωμένη και δυναμική απάντηση».
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στον Λευκό Οίκο απέρριψε κάθε σκέψη για λύση στο κυπριακό που δεν θα υπηρετεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ χειροκροτούμενος και από τον Αμερικανό Πρόεδρο.
«Κανείς δεν μπορεί και δεν θα δεχτεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο», είπε.
Ταυτόσημες θέσεις για Ουκρανία
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία οι θέσεις τους ήταν απόλυτα ταυτόσημες
«Τους τελευταίους δύο αιώνες οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε ενωμένοι την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναγνώρισε τον καθαρό προσανατολισμό της Ελλάδας στη Δύση και υπενθύμισε τη γενναία στάση της χώρας μας στον Β’ παγκόσμιο πόλεμο.
«Όχι, όχι. Κατά τη διάρκεια του Β’ παγκοσμίου πολέμου στις δυνάμεις του άξονα του φασισμού που σάρωσαν την Ευρώπη, η Ελλάδα είπε όχι εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της».
Ίσως τον περισσότερο χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους τον διέθεσαν για τα ενεργειακά. Η Ελλάδα εκ των πραγμάτων αναλαμβάνει κομβικό ρόλο με την Αλεξανδρούπολη να αποδεικνύεται σημείο «κλειδί» στον ενεργειακό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη
Για την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε πως η Ελλάδα από χώρα της κρίσης είναι πια μια χώρα που μπαίνει δυναμικά σε όλους τους τομείς και την εμπιστεύονται για επενδύσεις εταιρείες κολοσσοί όπως η Pfizer και η Microsoft
«Γιατί η Ελλάδα κύριε Πρόεδρε έχει επιστρέψει και έχουμε μπροστά μας ένα ελπιδοφόρο μέλλον», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Το κλίμα στο Λευκό Οίκο δεν ήταν ποτέ καλύτερο σε επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο παρελθόν, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.