Ο απεσταλμένος του MEGA στην Ουάσινγκτον, Γιάννης Χρηστάκος μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» και μετέφερε όλες τις πληρόφορίες και το παρασκήνιο της ιστορικής συνάντησης ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Για όλα τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την Ελλάδα αλλά και τις εξελίξεις με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, συζήτησαν ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο.
Στη διάρκεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τέθηκαν αρκετά θέματα διμερούς, περιφερειακού αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος.
Σύμφωνα με πλροφορίες, με εντολή του κ. Μπάιντεν, επεφύλαξαν μία πολύ θερμή υποδοχή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, την σύζυγό του και τις δύο κόρες του, και μετά την συνάντηση πραγματοποιήθηκε δείπνο, κάτι το οποίο δεν συνηθίζεται να γίνεται στην μεγάλη αίθουσα του Λευκού Οίκου, προς τιμήν των προσκεκλημένων. Στο δείπνο παρευρέθηκαν 300 καλεσμένοι, μεταξύ των οποίων βουλευτές όλων των πολιτειών, ανώτατοι αξιωματούχοι, επιφανείς φιλλέληνες και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.
Πρόκειται, μάλιστα, για μία συνάντηση διάρκειας 4 ωρών και αφορά στην μεγαλύτερη συνάντηση που έγινε μετά την πανδημία στον Λευκό Οίκο.
Τί είπαν για τα F-35
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η ελληνική πλευρά εμφανίζεται πολύ ικανοποιημένη από την πρώτη ημέρα του προγράμματος του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον σημειώνοντας πως, το κλίμα στη συνάντηση των δύο ηγετών ήταν παρά πολύ καλό, καθώς, όπως επισημαίνεται ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει σε βάθος τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για αυτά, ενώ τα άκρως θετικά αισθήματα του προς την Ελλάδα καθρεφτίστηκαν τόσο στις συχνές αναφορές του στην Ελληνοαμερικανική κοινότητα, όσο και στο χρόνο που αφιέρωσε για τις εν λόγω επαφές.
Ένα από τα αντικείμενα συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών ήταν και η επισημοποίηση του ενδιαφέροντος της Ελλάδας να παραγγείλει μία μοίρα F-35. Τα εν λόγω αεροσκάφη, είναι τα μαχητικά πέμπτης γενιάς. Η Ελλάδα εντός των επόμενων εβδομάδων θα κάνει ένα letter of interest, ένα αίτημα, για το οποίο θα εκφράζει το ενδιαφέρον της για τη αγορά 14 έως 18 αεροσκαφών τέτοιου τύπου, τα οποία κοστίζουν περί τα 80 με 90 εκατομμύρια ευρώ το ένα, άοπλα. Πρόκειται για μία παραγγελία που θα φτάσει τα 3 δις ευρώ και λόγω του μεγάλου κόστους θα υλοποιηθεί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 2028.
Μία τέτοια κίνηση, ερχεται μετά το πάγωμα στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με κατασκευαστική εταιρεία της παραγωγής των F-35, να καλεί επίσημα την Ελλάδα σε συμπαραγωγή. Η Ελλάδα επιθυμεί να «αντικαταστήσει» την Τουρκία στην συνεργασία με την μεγαλύτερη αμυντική συνεργασία του κόσμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός πρόεδρος εξηρε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ευρώπη, και εξέφρασε την επιθυμία του να καταστήσει την Ελλάδα αμυντικό και ενεργειακό κόμβο.
Μάλιστα, όταν έφτασε η ώρα που δύο άνδρες συζήτησαν για τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε χάρτες στον Αμερικανό πρόεδρο, με το σχέδιο της Γαλάζιας Πατρίδας των Τούρκων, δηλαδή, τις τουρκικές διεκδικήσεις δείχνοντάς του κάποια κατοικημένα ελληνικά νησιά, τα οποία καθημερινά υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από τις τουρκικές υπερπτήσεις. Ο Τζο Μπάιντεν, τόνισε πως ο ίδιος τάσσεται εναντίον τέτοιων αυταρχικών κινήσεων, αλλά και καθεστώτων που προσπαθούν να επιβάλουν αναθεωρητισμό και επεκτατισμό.