Στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο, καθώς ήταν ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που απεύθυνε ομιλία στην ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την τουρκική επιθετικότητα.
«Δε θα δεχθούμε αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας»
«Και θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος. Δε θα δεχθούμε ανοιχτές επιθετικές ενέργειες να είμαι καθαρός, δε θα δεχθούμε προκλήσεις που παραβιάζουν την κυριαρχία μας και τα εδαφικά μας δικαιώματα. Και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά που πρέπει να σταματήσουν αμέσως», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Προσέξτε τις αποφάσεις για τις αμυντικές προμήθειες»
Έστειλε, όμως, και μήνυμα στους Αμερικανούς γερουσιαστές να ζυγίσουν προσεκτικά την πρόταση για την πώληση των F-16 στην Τουρκία.
«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, τη στιγμή που η προσοχή μας βρίσκεται στο να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει την επιθετικότητα της Ρωσίας, είναι μια ακόμα πηγή ανισορροπίας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ. Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψιν όταν παίρνετε αμυντικές αποφάσεις για προμήθειες που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Ανοιχτή πληγή η διχοτόμηση της Κύπρου»
Οι γερουσιαστές σηκώθηκαν όρθιοι και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε το δεύτερο «καρφί» στην Άγκυρα για το Κυπριακό.
«Σας ζητώ, αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχνάτε μια ανοιχτή πληγή που κοστίζει στην Ελλάδα πόνο τα τελευταία 40 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή και στη διχοτόμηση της Κύπρου», τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος είπε και στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο.
«Ιστορικοί οι δεσμοί Ελλάδας & Ηνωμένων Πολιτειών»
Τουλάχιστον έξι φορές σηκώθηκαν όρθιοι οι Αμερικανοί γερουσιαστές για να χειροκροτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.
Ο πρωθυπουργός παρέμεινε συνολικά πέντε ώρες στο Καπιτώλιο και συναντήθηκε με επιτροπές, μεταξύ των οποίων και η επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων και Άμυνας.
Θερμή ήταν η υποδοχή του πρωθυπουργού και από τους Έλληνες της ομογένειας στο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν του παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.
Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.
Κυβερνητικές πηγές από την Ουάσινγκτον αποτιμούν ως εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με την ιστορική ομιλία στο Κογκρέσο και τη συνάντηση με τον πρόεδρο Μπάιντεν, καθώς, όπως σημειώνουν, η Ελλάδα αναδείχθηκε ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Η αποτίμηση της ομιλίας του ΠΘ στο Κογκρέσο
Απόλυτα ικανοποιημένος είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το διήμερο των επαφών που είχε στις ΗΠΑ, τόσο ο ίδιος, όσο και οι υπουργοί.
Τα θέματα που βρίσκονταν στην ελληνική ατζέντα συζητήθηκαν διεξοδικά, και με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ σύμφωνα με την ελληνική αποστολή, τέθηκαν οι βάσεις για την περαιτέρω εμβάθυνση των συνεργασιών με τις ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα, το οικονομικό, το ενεργειακό, το αμυντικό και την παιδεία.
Εξαιρετικά σημαντικές θεωρούνται και οι επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης στο Καπιτώλιο, μεταξύ των οποίων με την επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ.
Ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του έδειξαν τους χάρτες για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τα αμερικανικά F-16 για τις παραβιάσεις που κάνουν.
Μενέντεζ: «Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα – Ήταν μια εξαιρετική ομιλία»
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στο MEGA είπε ότι «πρόκειται για μια ιστορική μέρα για την Ελλάδα. Ήταν μια εξαιρετική ομιλία που συνέδεσε τις δημοκρατικές αξίες με τη σημερινή πραγματικότητα. Δεν είναι σύνηθες να καλούμε έναν ηγέτη να απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. Τελευταία φορά ήταν πριν από αρκετά χρόνια, με τον Εμανουέλ Μακρόν».
Εξίσου ικανοποιημένη είναι και η αμερικανική πλευρά, που κάνει λόγο για μια ιστορική στιγμή στην πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Μπλίνκεν σε Δένδια: Εκτιμούμε τη στάση της Ελλάδας στην Ουκρανία
Χωριστές συναντήσεις με τον Aμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, και τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού προέδρου για το κλίμα, John Kerry, είχε ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνοδείας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ουάσιγκτον.
Με τον κ. Μπλίνκεν τονίστηκε καταρχήν το εξαιρετικό, μοναδικό, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά Αμερικανοί αξιωματούχοι, επίπεδο των διμερών σχέσεων, το οποίο στηρίζεται στην στρατηγική συνεργασία.
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη μνεία έγινε στην τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, η οποία κυρώθηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα και δημιουργεί ακόμα περαιτέρω δυνατότητες συνεργασίας, ιδιαίτερα στην παρούσα κρίσιμη τρέχουσα συγκυρία μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η συζήτηση επεκτάθηκε στην συνεργασία σε πολυμερή σχήματα, μετά την πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο σχήμα «3+1».
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενέργεια, όπου η Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον κομβικό ρόλο για την μεταφορά φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Εξετάσθηκε εις βάθος η κατάσταση στην Ουκρανία, όπου η Αμερικανική πλευρά εξέφρασε την εκτίμηση για την θέση αρχής που υιοθέτησε η Ελλάδα, η οποία στηρίζει πλήρως όλα τα μέτρα και ενισχύει την ενότητα και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Ο υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε ενδελεχώς τον Αμερικανό ομόλογό του για την έξαρση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς, τονίζοντας την πάγια θέση της χώρας μας για την προώθηση των διμερών σχέσεων στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, αρχές τις οποίες ασπάζεται πλήρως η Αμερικανική πλευρά.
Ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Συζητήθηκαν επίσης οι ιδιαίτερα ανησυχητικές εξελίξεις στην Λιβύη.
Τέλος, τονίστηκε ο κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων και στην στήριξη της Ευρωπαϊκής τους προοπτικής. Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα επισκεφθεί τις χώρες της περιοχής στο αμέσως προσεχές διάστημα προκειμένου να μεταφέρει, εκ νέου το μήνυμα αυτό.
Με τον Ειδικό Απεσταλμένο Αμερικανού Προέδρου για κλίμα, John Kerry, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθώς και τα μέτρα για την μείωση των ρύπων και την περαιτέρω έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρξει διμερής συνεργασία για την προστασία των θαλασσών και του θαλασσίου περιβάλλοντος, στην βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
«Αιχμηρά» τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ
Στην Τουρκία σήμερα τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων «βράζουν» για την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
Όπως αναμενόταν, στην Τουρκία υπήρξαν οργισμένες αντιδράσεις για τις αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού από το βήμα του αμερικανικού Κογκρέσου, στην τουρκική προκλητικότητα, αλλά και για το αίτημά του να υπάρξει παρέμβαση για την επίλυση του Κυπριακού.
Η εφημερίδα Hürriyet αναφέρει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήγγειλε την Τουρκία στις ΗΠΑ με το χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας».
Επίσης, η εφημερίδα Sabah κάνει λόγο για «παιχνίδια» της Ελλάδας και αναφέρει ότι «με αφορμή την ένταση στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα έβαλε “στο μάτι” τα F35».