Αθήνα και Λονδίνο κάθονται στο τραπέζι για τα γλυπτά του Παρθενώνα.
Την ιστορική συνάντηση ανακοίνωσε η Unesco, σε μία προσπάθεια να κλείσει η μεγάλη πληγή της επιστροφής τους εκεί που ανήκουν.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ορόσημο στη διεκδίκηση των αρχαιοελληνικών θησαυρών που άρπαξε ο λόρδος Έλγιν στις αρχές του 19ου αιώνα, καθώς, μέχρι σήμερα, η Βρετανία αρνούνταν πεισματικά ακόμη και να συζητήσει το θέμα.
Ωστόσο, «ΤΑ ΝΕΑ» απευθύνθηκαν στην υπουργό Πολιτισμού της Βρετανίας, Ναντίν Ντόρις, η οποία, μέσω του εκπροσώπου της, επιχείρησε να βάλει «πάγο» στις ελπίδες για επανένωση των Γλυπτών.
«Η Βρετανία έχει μία πάγια θέση σε αυτό το ζήτημα η οποία δεν έχει αλλάξει: τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποκτήθηκαν νομίμως (σ.σ. από τον Έλγιν) σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις. Όλες οι αποφάσεις που σχετίζονται με τις συλλογές του, λαμβάνονται από τους επιτρόπους του Μουσείου».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της UNESCO, πρόκειται να γίνουν απευθείας συνομιλίες μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, και του υπουργού Πολιτισμού, Μέσων και Αθλητισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, λόρδου Πάρκινσον.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του, Μπόρις Τζόνσον τον περασμένο Νοέμβριο, είχε τονίσει ότι η επιστροφή των γλυπτών είναι ένα ζήτημα πρωτίστως αξιακό και πολιτικό και ότι η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να πετύχει τον σκοπό της.