Η θερμή υποδοχή που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ και η μεγάλη απήχηση που είχαν οι θέσεις της Ελλάδας φαίνεται πως πλήγωσαν την Άγκυρα, η οποία έχει εξαπολύσει μία κατά μέτωπο επίθεση σε Αθήνα αλλά και Ουάσινγκτον.
Ο Ταγίπ Ερντογάν γανερά ενοχλημένος από το ζεστό χειροκρότημα των Αμερικανών προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο έστρεψε τα βέλη του προς την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.
«Δείτε τι συμβαίνει με την Ελλάδα. Χρωστάει στη Δύση 400 δισ. ευρώ όμως της δίνουν όπλα και δίνουν την έγκριση οι ΗΠΑ να χτίσουν βάσεις», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Άγκυρα δείχνει ιδιαίτερα ενοχλημένη και για το γεγονός ότι ενώ η ίδια έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα των F-35, η Αθήνα ξεκινά τις διαδικασίες για την απόκτηση των υπερσύγχορνων αεροσκαφών.
Υπουργος αμυνας τουρκιας
«Μία χώρα με τόσα χρέη να έχει τέτοιον έρωτα για εξοπλισμούς στα καλά καθούμενα και να τρέχει πίσω από νέες συμμαχίες όταν υπάρχει η συμμαχία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του.
Η δυσαρέσκεια της Τουρκίας για την στάση των ΗΠΑ απέναντι συτην Ελλάδα εκφράστηκε και από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών φανερά ενοχλημένος σχολίασε και τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό.
«Στον ομόλογο μου Μπλινκεν είπα ότι στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά πάντα επεδίωκαν μια ισορροπία. Αλλά τον τελευταίο καιρό αυτή η ισορροπία έχει διαταραχθεί και πρέπει να την επαναφέρουν», δήλωσε.
Ενοχλημένα από την παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είναι και μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Η Χουριέτ σχολιάζει καυστικά μάλιστα και τις αντιδράσεις του ακροατηρίου στο Κογκρέσο κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Ο Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μίλησε στο κογκρέσο, καταχειροκροτήθηκε 37 φορές, εκ των οποίων 10 με όρθια τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων κατά την 42λεπτη ομιλία του», αναφέρει η Χουριέτ.
Εκμεταλλευόμενος τη στιγμή που Φινλανδία και Σουηδία ζητούν αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στη λογική του ανατολίτικου παζαριού εκβιάζοντας την Δύση και ζητώντας να γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα.
«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Εμείς δεύτερη φορά δεν θα μπούμε σε αυτό το “τρυπάκι”. Σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, στους αρμόδιους ξεκαθαρίσαμε πως θα πούμε όχι», δήλωσε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην άτυπη συνάντηση των μελών της συμμαχίας στο Βερολίνο έχασε κάθε μέτρο, και εκτός διπλωματικής γλώσσας και πρωτοκόλλου επιτέθηκε στη Σουηδή ομόλογό του.
Η Φινλανδή πρωθυπουργός για άλλη μία φορά επανέλαβε ότι η χώρα τςη δεν θα δεχτεί καμία στρατιωτική βάση στο έδαφός της, ενώ την ίδια στιγμή η Μόσχα διαμηνύει σε κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιδράσει με τη μεταφορά οπλικών συστημάτων, ακόμα και πυρηνικών στην Βαλτική.
Κι ενώ ο Ερντογάν γκρινιάζει, ο Τζο Μπάιντεν νωρίτερα ανέβηκε στο βήμα του Λευκού Οίκου πλαισιωμένος με τον πρόεδρο της Φινλανδίας και την πρωθυπουργό της Σουηδίας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή θέμα αξιοπιστίας έθεσε ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, προειδοποιώντας για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.