Η εικόνα της θερμής αποδοχής του Έλληνα πρωθυπουργού και όσων εκφώνησε στην ομιλία του στο Κογκρέσο, έχει κάνει τους Τούρκους πυρ και μανία.
Τύπος και αξιωματούχοι της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν την οργή τους. Τελευταία, η αντίδραση δια στόματος του Τούρκου προέδρου.
«Από την άλλη όμως όταν συναντιούνται μαζί μας λένε ‘θέλουμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας»’. Αλλά λέει πως στην Κύπρο δεν βλέπει θετικά την λύση των δύο κρατών. Ποιος σου είπε πως εμείς θα δούμε θετικά όσα λες;».
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα σημερινά τουρκικά πρωτοσέλιδα με πιο χαρακτηριστικό αυτό της Χουριέτ που μέτρησε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χειροκροτήθηκε από τους Αμερικανούς γερουσιαστές 36 φορές, κάτι που σχολιάστηκε και από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης.
«Χειροκροτούν όρθιοι τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας που αντιτίθεται στη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Καλώ σε σωφροσύνη το Κογκρέσο των ΗΠΑ που στηρίζει χειροκροτώντας στο πόδι τη Ελλάδα που παίζει παιχνίδι 12 μιλίων στο Αιγαίο και παραβιάζει συνέχεια τον εναέριό μας χώρο και επιχειρεί να αντιστρέψει την εικόνα».
Είχε προηγηθεί και το παράπονο του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στον Αμερικανό ομόλογό του, μιλώντας για απώλεια ισορροπίας σε διπλωματικό επίπεδο.
«Στον ομόλογό μου Μπλίνκεν είπα ότι στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά (οι ΗΠΑ) πάντα επιδίωκαν μια ισορροπία. Αλλά τον τελευταίο καιρό την έχουν χάσει και πρέπει να τη διατηρήσουν. Και ο ίδιος είπε ότι θα την διατηρήσουν».
Ο Ερντογάν βάζει… φωτιά στο ΝΑΤΟ
«Στο παρελθόν δώσαμε την έγκριση να ενταχθεί αυτή η χώρα (σ.σ. Ελλάδα). Εμείς δεύτερη φορά δε θα μπούμε σε αυτήν τη διαδικασία».
Για άλλη μια φορά ο Ερντογάν λέει ότι δε θα κάνει με Φινλανδία και Σουηδία το λάθος που είχε κάνει με την Ελλάδα, τραβώντας το σχοινί.
Η Άγκυρα ζητά από τις δύο σκανδιναβικές χώρες να διακόψουν κάθε υποστήριξη με οργανώσεις που συνδέονται με το PKK και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας για να πει το «ναι» στην ένταξή τους.
Στόχος του σκληρού παζαριού ωστόσο τα ανταλλάγματα από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες χωρίς να λείπει από το κάδρο η διαπραγμάτευση για τα F-35 με τις ΗΠΑ.
Παρά το τεταμένο κλίμα, ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται αισιόδοξος.
«Νομίζω ότι δεν θα πάω στην Τουρκία αλλά πιστεύω ότι είμαστε εντάξει».
Σήμερα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τους εκπροσώπους Φινλανδίας και Σουηδίας.