Τη δυσαρέσκειά του εξέφρασε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσλου, στον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν, για την πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «στη συνάντησή μας είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Το χειροκρότημα στον Μητσοτάκη
Ο κ. Τσαβούσογλου στη συνέντευξη του μετά τη συνάντηση του με τον κ. Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και τόνισε πως «όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και αν τον χειροκρoτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση του Κυπριακού.
Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως έθεσε στον Άντονι Μπλίνκεν το ζήτημα της προμήθειας των F-16. Παράλληλα, υποστήριξε πως ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, μαζί με τη Σουηδία και την Φινλανδία να σταματήσουν να στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις PKK και YPG.
Σκληρό παζάρι Ερντογάν για να συμφωνήσει η Τουρκία για την ένταξη της Φινλανδίας & της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Την ίδια ώρα, σε σκληρό παζάρι με το ΝΑΤΟ επιδίδεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων που προβάλει η Τουρκία προκειμένου να άρει την απειλή βέτο στην προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στις ΝΑΤΟϊκές δομές.
Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah δημοσίευσε την Τετάρτη λίστα δέκα αιτημάτων, την οποία φέρεται να έχει καταρτίσει η κυβέρνηση Ερντογάν και πρόκειται να υποβάλει στην Φινλανδία και τη Σουηδία.
Οι δύο χώρες καλούνται να διακόψουν κάθε οικονομική υποστήριξη προς οργανώσεις που συνδέονται με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), καθώς και τους Κούρδους μαχητές της Συρίας.
Επιπλέον, ζητείται, μεταξύ άλλων, οι δύο σκανδιναβικές χώρες να επισπεύσουν τις διαδικασίες έκδοσης για καταζητούμενους από την Τουρκία με κατηγορίες «τρομοκρατίας».
Στη λίστα περιλαμβάνεται και συγκεκριμένο αίτημα προς τη Σουηδία να πατάξει την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» κατά της Τουρκίας από υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.
Ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε την Τετάρτη στο ζήτημα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι ήταν λάθος της Τουρκίας που δέχτηκε την επιστροφή της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος της συμμαχίας.