Πιο ραγδαία από οτι θα περίμεναν οι επιστήμονες είναι η εξάπλωση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.
21 κρούσματα στην Ισπανία
«Αυτός είναι ένας σπάνιος ιός για τους ανθρώπους, όμως όταν εμφανίζεται είναι κάτι σοβαρό και πρέπει να το ερευνούμε και να βεβαιωθούμε για το αν και πως μεταδίδεται» δήλωσε ο διευθυντής της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ, Βιβέκ Μέρθι.
Τα περισσότερα έχουν εντοπιστεί στην Ισπανία όπου οι τελευταίες ανακοινώσεις αύξησαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 21.
Ανάλογη αύξηση φαίνεται να παρουσιάζεται και στη Βρετανία όπου σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν ακόμα 11 κρούσματα.
Μέχρι στιγμής η ευλογιά των πιθήκων έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 10 χώρες με πρώτη τη Βρετανία.
Βρετανία 9 (+11)
Ισπανία 21
Πορτογαλία 5
Γερμανία 1
Γαλλία 1
Ιταλία 1
Σουηδία 1
Αυστραλία 1
ΗΠΑ 1
Στον Καναδά έχουν εντοπιστεί 2 επιβεβαιωμένα κρούσματα και ερευνώνται άλλα 13 ύποπτα.
Ο πρώτος ασθενής στην Αυστραλία είναι ένας 30χρονος άνδρας που πρόσφατα επέστρεψε από τη Βρετανία.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν καταγραφεί περισσότερες περιπτώσεις από ότι για ένα πολύ μεγάλο διάστημα. Ίσως πρόκειται για συνδυασμό των αλλαγών στον ιό ή ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τον εμβολιασμό μας για την ευλογιά» δήλωσε ο επικεφαλής Υγείας της Αυστραλίας, Μπρετ Σάτον.
Πόσο σοβαρός είναι αυτός ο ιός;
Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν οτι δεν πρόκειται για κάποια νέα παραλλαγή του ιού ωστόσο ανησυχεί η μεγάλη μεταδοτικότητά του.
«Ιός σαφώς λιγότερο τοξικός από τον παλιό ιό της ευλογιάς αλλά πολύ πιο μολυσματικός» επισήμανε ο Ομ. Καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ- Διευθυντής Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Ιδιαίτερα ανήσυχες είναι οι αρχές στην Πορτογαλία.
«Η έξαρση εντοπίζεται όποτε έχουμε περισσότερα κρούσματα από ότι θα περιμέναμε και σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο στην Πορτογαλία» δήλωσε η εκπρόσωπος ομάδας έρευνας για την ευλογιά των πιθήκων, Μαργαρίτα Ταβάρες.
Σε εγρήγορση βρίσκεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ευλογιά των πιθήκων, παρακολουθώντας στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται και τα ελληνικά νοσοκομεία.
«Είναι ένα νόσημα που το γνωρίζουμε τουλάχιστον από το 1958, είναι ένας ιός που μεταδίδεται κυρίως από ζώα. Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τόση μεγάλη έξαρση» δήλωσε ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην εκπομπή LIVE NEWS.
Ο καθηγητής εξήγησε πως υπάρχουν δύο τύποι του ιού, ο ένας έχει θνητότητα περίπου 10% και ο άλλος στο 1%, όπως έχει μετρηθεί στην Αφρική.
«Θεωρητικά η θνητότητα που θα δούμε στην Ευρώπη θα είναι μικρότερη γιατί στην Αφρική βλέπουμε τα βαριά περιστατικά» επισήμανε.
Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής τόνισε πως οι υγειονομικοί και τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο και συμπλήρωσε πως δεν χρειάζεται πανικός από κανέναν.