Σοκάρει το ντοκουμέντο αγριότητας που βλέπει το φως και στο οποίο Ρώσοι εκτελούν εν ψυχρώ οκτώ Ουκρανούς αιχμαλώτους.
Οι επτά Ουκρανοί πολιτοφύλακες αιχμαλωτίσθηκαν στο σπίτι όπου είχαν κρυφτεί όταν οι Ρώσοι κατέλαβαν τη Μπούτσα βόρεια του Κιέβου.
Οι εισβολείς μετέφεραν στο αρχηγείο τους τους 7 πολιτοφύλακες και τον πολίτη που τους είχε προσφέρει καταφύγιο, και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ στην αυλή, όπως λένε μάρτυρες στο ρεπορτάζ των Times της Νέας Υόρκης.
«Τους έβαλαν σε μια σειρά, στα γόνατα, με τα πρόσωπα προς το έδαφος» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας.
«Πήραν τους πολιτοφύλακες στο αρχηγείο τους. Αυτό είναι το κτίριο, αυτή είναι η κεντρική είσοδος. Μετά από πέντε λεπτά ακούσαμε τους πυροβολισμούς. Είδαμε που τους πήγαν στο πίσω μέρος του κτιρίου και τους σημάδευαν με τα όπλα» συμπλήρωσε.
Ο απεσταλμένος του MEGA, Μαρίνος Αλειφέρης ήταν από τους πρώτους δημοσιογράφους που έφτασαν στον τόπο της εκτέλεσης μετά την υποχώρηση των Ρώσων.
«Είμαστε στην Μπούτσα σε ένα από τα χωριά όπου είχαν φτάσει τις πρώτες ημέρες οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής. Ακριβώς στα αριστερά μου πίσω από ένα κτίριο βρίσκονται οκτώ σωροί Ουκρανών. Μερικές από αυτές τις σωρούς έχουν δεμένα τα χέρια τους πίσω στην πλάτη και είναι πυροβολημένα όλα τα άτομα που βρίσκονται εδώ. Από ό,τι μπορώ να καταλάβω οι σωροί βρίσκονται εδώ τουλάχιστον τρεις ημέρες. Οι κάτοικοι λένε ότι εκτελέστηκαν από τους Ρώσους εισβολείς» είχε πει στο δελτίο της 2ας Απριλίου 2022.
Στα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας οι Ρώσοι σφυροκοπούν τις τελευταίες πόλεις του Λουχάνσκ που δεν έχουν πέσει στα χέρια τους και απειλούν να περικυκλώσουν χιλιάδες Ουκρανούς στρατιώτες.
Εν τω μεταξύ η Μόσχα ανακοίνωσε αντίμετρα ενόψει της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
«Σε αυτές τις συνθήκες βελτιώνουμε ενεργά τη μαχητική σύνθεση των στρατευμάτων. Μέχρι το τέλος του έτους στη δυτική στρατιωτική περιφέρεια θα δημιουργηθούν 12 νέες μονάδες» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.
Η Ρωσία, μετά το ηλεκτρικό ρεύμα θα κόψει από αύριο και την παροχή φυσικού αερίου στη Φινλανδία. Το ρωσικό αέριο και ρεύμα αθροιστικά αντιστοιχούν στο 15% των ενεργειακών αναγκών της Φινλανδίας η οποία στηρίζεται στα δικά της πυρηνικά εργοστάσια.