Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τη θετική σκέψη και το πώς αντιλαμβανόμαστε την ευτυχία. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά ο ηθοποιός Ανδρέας Ανδρεόπουλος και η ψυχοθεραπεύτρια Λένα Καραμαλή.
«Μετά τη “Λάμψη” εξαφανίστηκα τηλεοπτικά. Ένιωθα ότι είχε κλείσει αυτός ο κύκλος, ενώ είχα επιτυχία. Η επιτυχία έρχεται μετά την ευτυχία. Αναρωτήθηκα πόσο ευτυχισμένος ήμουν σε αυτή την επιτυχημένη κατάσταση. Και δεν ήμουν πολύ, οπότε αποφάσισα να τραβήξω άλλους δρόμους, πιο θεατρικούς. Η αλλαγή ήρθε από μέσα μου. Έπρεπε να βελτιωθώ, άρχισα να διαβάζω ξανά», είπε ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος.
«Δεν έχει σημασία τι σκεφτόμαστε, αλλά τι αισθανόμαστε. Οι περισσότερες σκέψεις που κάνουμε είναι αρνητικές, γιατί η σκέψη είναι εργαλείο που είναι εκεί για να μας σώζει. Ψάχνει να βρει κινδύνους, προβλήματα και ελλείψεις. Η ευτυχία και η δυστυχία μας βρίσκονται μέσα μας. Νομίζουμε ότι θα αλλάξουν τα πράγματα όταν αλλάξουν οι εξωτερικές συνθήκες, αλλά δεν είναι έτσι», εξήγησε η κ. Καραμαλή.
«Υπάρχει προδιάθεση στην αισιοδοξία. Αισιοδοξία σημαίνει ότι πιστεύουμε ότι τα άσχημα δε θα κρατήσουν πολύ. Ότι μετά το χειμώνα θα έρθει η άνοιξη», πρόσθεσε η ίδια.
«Νομίζω ότι αν πιστέψουμε ότι αξίζουμε να είμαστε ευτυχισμένοι, θα γίνουμε. Δικαιούμαστε ένα κομμάτι ευτυχίας και επιτυχίας. Για εμένα εκείνη την περίοδο είχε γίνει μια ρουτίνα αυτό που περνούσα», σχολίασε ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος.
«Η ρουτίνα δεν είναι ούτε εχθρός ούτε φίλος της ευτυχίας. Όλοι έχουμε ρουτίνα. Το μισό μας χρόνο τον περνάμε στον αυτόματο πιλότο, με τη ρουτίνα μας. Για να έχουμε ευγνωμοσύνη για κάτι πρέπει να ζούμε στη στιγμή και να επικεντρωνόμαστε σε αυτό που έχουμε, να μετράμε τις ευλογίες μας», τόνισε η κ. Καραμαλή.
«Άρχισα να μην είμαι καχύποπτος με τους ανθρώπους. Τους άφησα να μπουν μέσα μου περισσότερο. Φρόντιζα περισσότερο τον εαυτό μου, έπινα λιγότερο, ταξίδευα περισσότερο, δούλευα όσο είχα ανάγκη», εξήγησε ο αγαπημένος ηθοποιός σχετικά με τα όσα έκανε ώστε να φέρει περισσότερη ευτυχία μέσα του.
«Είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας, και όταν είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας είμαστε σκληροί και με τους άλλους. Όταν αρχίζουμε να είμαστε πιο επιεικείς με τον εαυτό μας, του κάνουμε μικρά δώρα και τον αγαπάμε περισσότερο, βλέπουμε ότι αρχίζουμε να ανοίγουμε και να έχουμε λιγότερο φόβο», εξήγησε η κ. Καραμαλή.
«Ένα παιδί καταλαβαίνει εύκολα τι το κάνει χαρούμενο. Μεγαλώνοντας το χάνουμε αυτό γιατί θέλουμε να αρέσουμε, να μας αγαπούν, να γίνουμε όπως μας θέλουν οι άλλοι. Καταπιέζουμε τον πραγματικό μας εαυτό, και έτσι χάνεται η χαρά. Η ζωή μας γίνεται πιο επίπεδη», πρόσθεσε.
«Τα συναισθήματά μας είναι η πυξίδα μας που μας λέει που να μείνουμε και από πού να φύγουμε. Τα αρνητικά συναισθήματα έχουν μεγάλη ένταση, τρεις φορές μεγαλύτερη από ό,τι τα θετικά. Όταν αντιδράσουμε άμεσα, κάνουμε κάτι που μπορεί να το μετανιώσουμε. Με τη λογική, που υπεραναλύουμε τα πράγματα, μας κάνει να ακινητοποιούμαστε και να σταματάμε τη δράση. Η ζωή του ανθρώπου χρειάζεται δράση και λύσεις πιο παραγωγικές, όπου πρέπει να μπαίνει και η λογική. Παντρεύουμε το συναίσθημα και τη λογική», είπε ακόμα η κ. Καραμαλή.
«Υπήρξαν στιγμές που αισθάνθηκα λύπη και απαισιοδοξία. Βρέθηκα για μεγάλο διάστημα σε αδράνεια, ακινησία, και αυτό με βύθισε αρκετά. Αυτή η περίοδος με οδήγησε και στην ψυχοθεραπεία για να πάρω τη ζωή μου και πάλι στα χέρια μου. Δε μετανιώνω για αυτή την περίοδο. Ήταν δημιουργική και παραγωγική, παρόλο που δε δούλευα στο επάγγελμά μου», ανέφερε από την πλευρά του ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος.
«Ζούμε στο αν και το όταν για το μέλλον, ή και στο παρελθόν. Έτσι δε ζούμε το τώρα. Βοηθάει πολύ να ονειρευόμαστε και να βάζουμε στόχους, αλλά υπάρχει κόσμος που δε ζει ποτέ στο παρόν», τόνισε η κ. Καραμαλή.
«Εκπαιδεύοντας την προσοχή μας στρεφόμαστε στα καλά πράγματα της ζωή μας. Είναι κρίμα να χάνουμε την ομορφιά της ζωής. Οι σκέψεις είναι σαν τα σύννεφα, έρχονται και φεύγουν. Τις ακολουθεί το συναίσθημά μας, που αυτό θα μας κάνει να δράσουμε. Αν αλλάξουμε τη σκέψη μας μπορούμε να κάνουμε πολλά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε η σκέψη μας, αλλά να είμαστε παρατηρητές των σκέψεών μας», πρόσθεσε.