Η Ουκρανία απορρίπτει την πρόταση της Γαλλίας για τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» αντί να της δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ, με τον πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι να πετάει μάλιστα «καρφιά» κατά της Ευρώπης περί «συμβιβασμού» με τη Μόσχα.
Οι Ουκρανοί ζητούν να λάβουν καθεστώς υποψήφιας χώρας για γρήγορη ένταξη στην ΕΕ.
Γάλλοι και Γερμανοί λένε «όχι» με το επιχείρημα ότι αυτό θα ήταν άδικο για τις άλλες χώρες που περιμένουν εδώ και χρόνια να ενταχθούν, όπως πχ. η Σερβία που περιμένει πάνω από 10 χρόνια.
Αντ’ αυτού, οι Γάλλοι προτείνουν τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας, που θα είναι εκτός ΕΕ και θα απαρτίζεται από χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της.
Οι χώρες που θα εντάσσονται σε αυτή θα έχουν κάποια προνόμια – πχ κοινοτικά κονδύλια –, αλλά δε θα είναι επίσημα μέλη.
Όπως κάθε άλλη υποψήφια χώρα, η Ουκρανία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις, όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς και η προστασία του κράτους δικαίου.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι θεωρεί την κίνηση της Γαλλίας ως μη επιθυμητή «εναλλακτική» και ζητά πλήρη ένταξη.
Σε μια πολύ αιχμηρή δήλωση είπε ότι με αυτή την πρόταση οι Ευρωπαίοι ουσιαστικά θέλουν να βρουν συμβιβασμό με τη Ρωσία και ότι αποτελεί προϊόν των έντονων διπλωματικών πιέσεων της Μόσχας.
Το θέμα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου αλλά ο διχασμός εντός της ΕΕ είναι εμφανής, με τη δυτική Ευρώπη να στηρίζει την πρόταση Μακρόν και την ανατολική να την απορρίπτει, ζητώντας άμεση ένταξη της Ουκρανίας.