Σε συναγερμό βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές από το απόγευμα του Σαββάτου καθώς εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα. Ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα από εξετάσεις που διενεργήθηκαν στον νεαρό που νοσηλεύεται στο «Αττικόν» δείχνουν ότι νοσεί με ανεμοβλογιά.
Ειδικότερα, όπως επιβεβαιώνεται και από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σε εργαστηριακή εξέταση δείγματος από το ύποπτο κρούσμα δεν ανιχνεύθηκε ιός ευλογιάς πιθήκων (monkeypox), ενώ το δείγμα βρέθηκε θετικό σε δύο επαναλαμβανόμενους ελέγχους για τον ιό της ανεμοβλογιάς.
Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο Αναφοράς (Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) για Ευλογιά και στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Νοσοκομείου «Αττικόν».
Ο ιός της ανεμοβλογιάς, παρότι περιλαμβάνει το συνθετικό -pox, είναι διαφορετικός από τον ιούς που προκαλούν ευλογιά ή ευλογιά των πιθήκων. Υπάρχει συνάφεια αναφορικά με τα συμπτώματα και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων που προκαλούνται από την ανεμοβλογιά και την ευλογιά, ευλογιά των πιθήκων.
Σε καλύτερη κατάσταση ο ασθενής
Το περιστατικό έχει αναλάβει ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ασθενής ήταν ευδιάθετος και απύρετος την Κυριακή. Ο τουρίστας παρουσίασε μια σειρά ήπιων συμπτωμάτων μεταξύ αυτών και κάποια εξανθήματα που τον κατέστησαν ύποπτο κρούσμα και για λόγους ασφαλείας μπήκε σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και μεταφέρθηκε με C-130 στην Αθήνα μαζί με τη σύντροφό του που παραμένει ασυμπτωματική.
Ξαναβγάζουν την καραντίνα από τη ντουλάπα – Δεύτερες σκέψεις για μάσκες
Την ώρα που η ανθρωπότητα πετά τις μάσκες ύστερα από τρία βασανιστικά χρόνια πανδημίας, ανησυχητικά νέα από κάθε μεριά της Ευρώπης, απειλούν να ανατρέψουν την πολυπόθητη κανονικότητα για χάρη της οποίας έρευσαν δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Μία νέα απειλή υπό τη μορφή ιού, η λεγόμενη ευλογιά των πιθήκων για την οποία επιστήμονες θεωρούν ότι έχει ήδη φθάσει στην Ελλάδα, βγάζει από τη ντουλάπα το φάντασμα της καραντίνας.
Κινητοποίηση επιστημόνων
Η ευλογιά των πιθήκων κινητοποιεί σε όλο τον κόσμο ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι μέχρι να κατανοήσουν το πώς ενέσκηψε αυτή η νέα ιογενής απειλή, συστήνουν ήδη στις κυβερνήσεις τα πιο βασικά μέτρα προστασίας που χρησιμοποιήθηκαν για τον κορωνοϊό, δηλαδή τις μάσκες, αλλά και την πολυήμερη απομόνωση όσων νοσήσουν.
Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η εμφάνιση της ευλογιάς των πιθήκων, λίγους μήνες μετά την απόκτηση ανοσίας από τις τρεις διαδοχικές δόσεις εμβολίων, προκαλεί μεγάλο πονοκέφαλο.
Πισωγύρισμα
Εδραιώνει μάλιστα την αντίληψη ότι κάθε φορά που μία μετάλλαξη εξασθενεί, ένας άλλος ιός ή κάποιος άτρωτος μύκητας μπορεί να εμφανίζεται και να οδηγεί σε νέο πισωγύρισμα.
Στην Ελλάδα, όπου οι σκληροί δείκτες της πανδημίας φάνηκε να υποχωρούν, ακόμη κι αν τα κρούσματα καθημερινά ξεπηδούν κατά χιλιάδες, η απόφαση ήταν ο κόσμος να σταματήσει να βάζει μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, από την 1η Ιουνίου.
Και ενώ η φθίνουσα πορεία της πανδημίας έδειχνε να υποχωρεί, και ο καθημερινός συνωστισμός από τα γήπεδα μέχρι την εστίαση και τη διασκέδαση, χωρίς μάσκα, να είναι ανήμπορος να την αναπτερώσει, νέα εφιαλτικά σενάρια άρχισαν να συζητιούνται.
Εφιαλτικά σενάρια
Πληροφορίες θέλουν τον συναγερμό να σημαίνει όχι από Σεπτέμβριο όταν ενδεχομένως μας χτυπήσει την πόρτα μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά από τις αρχές του καλοκαιριού με την έλευση της ευλογιάς των πιθήκων.
Έτσι λοιπόν, καθώς όλο και περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται πλέον καθημερινά σε όλες τις χώρες, το Βέλγιο, γίνεται η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλει καραντίνα 21 ημερών σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από την συγκεκριμένη νόσο. Σχέδιο, δε, το οποίο φέρεται να επεξεργάζονται –χωρίς να υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση– πλέον και οι ελληνικές υγειονομικές Αρχές.
Σχέδιο του ΕΟΔΥ για καραντίνα 21 ημερών
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ) εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει καραντίνα 21 ημερών για τους ασθενείς με ευλογιά των πιθήκων, καθώς ο χρόνος επώασης του ιού μπορεί να φτάσει μέχρι και τις τρεις εβδομάδες.
Πώς εκδηλώνεται
Η νόσος εκδηλώνεται με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, λεμφαδενοπάθεια και εξάνθημα, το οποίο συνήθως ξεκινάει από την κεφαλή και επεκτείνεται στον κορμό, ενώ συμπεριλαμβάνει και παλάμες-πέλματα. Το εξάνθημα αρχικά εμφανίζεται με τη μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν.