Στον χώρο του πολιτισμού, νέα εμπόδια ορθώνουν οι Βρετανοί για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
Δύο αιώνες μετά την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν, η συζήτηση για την επιστροφή τους συνεχίζει να βρίσκει εμπόδια παρατείνοντας τη μακρόχρονη πολιτιστική διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian σε τεταμένο κλίμα έγιναν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στην επιτροπή της UNESCO. Βασικός σημείο τριβής, ο ισχυρισμός του Βρετανικού Μουσείου ότι τα περισσότερα αγάλματα αφαιρέθηκαν και βρέθηκαν «στα χαλάσματα».
«Μεγάλο μέρος της ζωφόρου αφαιρέθηκε στην πραγματικότητα από τα ερείπια γύρω από τον Παρθενώνα. Τα αντικείμενα αυτά δεν κόπηκαν όλα από το κτίριο».
«Πρόκειται για αρχιτεκτονικά γλυπτά, δεν είναι δηλαδή διάσπαρτα στον χώρο ή γλυπτά που θα μπορούσαν να μεταφερθούν με κάποιον τρόπο στον χώρο, ήταν πάνω σε δομικά στοιχεία του μνημείου», απαντά η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Το βρετανικό δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, η οποία κατηγορεί τον Έλγιν για καθαρή κλοπή τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να μπει σε έναν ειλικρινή διάλογο.
«Ο Λόρδος Έλγιν χρησιμοποίησε παράνομα μέσα για να κατασχέσει και να εξάγει τα γλυπτά του Παρθενώνα, χωρίς πραγματική νόμιμη άδεια σε μια κατάφωρη πράξη κλοπής κατά συρροή».
Το Βρετανικό Μουσείο δέχεται να δανείσει τα γλυπτά του Παρθενώνα υπό τον όρο ότι δε θα αμφισβητηθεί η ιδιοκτησία τους. Φοβάται ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
«Μετά και άλλες χώρες θα ακολουθήσουν το παράδειγμα, θα θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο δεδικασμένο, προηγούμενο και θα ζητήσουν και άλλες χώρες από κάθε μουσείο του κόσμου που κατέχει τέτοια σημαντικά εκθέματα».
Με την Αναμνηστική Σειρά Γραμματοσήμων «Τα Μάρμαρα Παρθενώνα» τα Ελληνικά Ταχυδρομεία συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.