Κοινή ανεμοβλογιά και όχι ευλογιά των πιθήκων ήταν τελικά η νόσος του 29χρονου που προκάλεσε συναγερμό στο νοσοκομείο Αττικόν. Παρόλα αυτά οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε επιφυλακή καθώς τα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται.
«Είναι πολύ μολυσματικός, μπορεί να εμφανιστεί και στη χώρα μας. Εάν εμφανιστεί κρούσμα ή κρούσματα στη χώρα μας πρέπει να τα ιχνηλατήσουμε γρήγορα και να τα απομονώσουμε για όσο χρειαστούν», δήλωσε ο Γιάννης Τούντας, καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Oι επιστήμονες τονίζουν ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει συμπτώματα όμοια με της ανεμοβλογιάς, υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές. Η ευλογιά των πιθήκων ξεκινά με πυρετό διογκωμένους λεμφαδένες και εξανθήματα που συνοδεύονται με πόνο. Αντίθετα τα εξανθήματα στην ανεμοβλογιά προκαλούν έντονο κνησμό.
«Ενήλικας που έχει τέτοιο εξάνθημα θα πρέπει να πάει στο νοσοκομείο για να γίνει η διαφοροδιάγνωση. Γιατί είναι εξαιρετικά σπάνιο να είναι 20+ όπως ο συγκεκριμένος και να να μην έχει περάσει ανεμοβλογιά», δήλωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν κάποιος εμφανίσει εξάνθημα με φυσαλίδες θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό. Κυρίως αν τις 3 τελευταίες εβδομάδες έχει ταξιδέψει σε Δυτική ή Κεντρική Αφρική, έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες.
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα. Σε αντίθεση με άλλες νόσους όπως ο κορωνοιός που μεταδίδονται εύκολα, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται μέσω πολύ στενής σωματικής επαφής, με παραμονή στον ίδιο χώρο για αρκετή ώρα και με άμεση επαφή με τα δερματικά εξανθήματα του νοσούντος.
Εκείνο που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια ταχύτατη εξάπλωση εκτός Αφρικής και προτεραιότητα τους είναι να εντοπίσουν την διαδρομή που ακολούθησε η νόσος για να διεισδύσει στην Ευρώπη.