Λήξη συναγερμού στις υγειονομικές αρχές, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων του άνδρα που θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα για την ευλογιά των πιθήκων, βγήκαν αρνητικά στη συγκεκριμένη νόσο. Ο άνδρας τελικά νοσεί με ανεμοβλογιά. Πάντως, ολοένα και περισσότερα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίζονται σε όλες τις χώρες με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τεθεί σε επιφυλακή.
Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την έξαρση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων. Οι υγειονομικές Αρχές λαμβάνουν έκτακτα μέτρα ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός.
Λήξη συναγερμού στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα. Όπως ανακοίνωσε επίσημα ο ΕΟΔΥ ο 29χρονος τουρίστας από τη Βρετανία που είχε ταξιδέψει στην Κεφαλονιά και μεταφέρθηκε το Σάββατο, σε ειδική κάψουλα στο Αττικόν με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε ευλογιά των πιθήκων, τελικά νοσεί με ανεμοβλογιά.
Το περιστατικό ανέλαβε από την πρώτη στιγμή ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, μαζί με την αναπληρώτρια καθηγήτρια Παθολογίας -Λοιμώξεων, Αναστασία Αντωνιάδου και τον καθηγητή Παθολογίας – Ρευματολογίας Δημήτρη Μπούμπα.
Νόσος με μικρή θνητότητα, αλλά μεγάλη μεταδοτικότητα, λένε οι ειδικοί
Ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι η παρατεταμένη μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων μεταξύ των ανθρώπων είναι πιθανόν σε βάθος χρόνου να εξελιχθεί σε μορφές που θα είναι πιο μολυσματικές.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Σπυρίδωνας Πουρνάρας, καθηγητής μικροβιολογίας του νοσοκομείου «Αττικόν», σημείωσε πως πρόκειται για μια νόσο με μικρή θνητότητα, αλλά μεγάλη μεταδοτικότητα.
Ηπιότερα τα συμπτώματα της νόσου στην «ευρωπαϊκή» παραλλαγή
Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό χρειάζεται να περάσουν από 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται καθησυχαστικοί.
Ο ιός συναντάται στην Αφρική με τις χώρες στα κεντρικά της ηπείρου να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα, ενώ η παραλλαγή στα δυτικά της Αφρικής έχει πιο ήπια συμπτώματα, αντίστοιχα με αυτά που εντοπίζονται στα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί στην Ευρώπη.
Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι για να μολυνθεί κάποιος χρειάζεται να έρθει σε πολύ στενή επαφή και για αρκετή ώρα με κάποιον που νοσεί.
Πάντως, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για κύμα μολύνσεων μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αναμένεται να διευκρινιστεί πώς ο ιός μεταφέρθηκε από την Αφρική στην Ευρώπη.