Η απώλεια ενός γονιού ή κάποιου άλλου αγαπημένου προσώπου είναι ένα οδυνηρό γεγονός στη ζωή των παιδιών και των εφήβων.
Όπως εξήγησε η ψυχολόγος Αγγελική Καβαλιεράτου στην εκπομπή «Ελένη», το κάθε παιδί διαχειρίζεται την απώλεια με το δικό του τρόπο και αυτό έχει διάφορα στάδια, ανάλογα με την ηλικία και την προσωπικότητα του παιδιού.
Μερικές εκδηλώσεις είναι η θλίψη, τα ξεσπάσματα θυμού, η επίμονη αναζήτηση του προσώπου και αλλαγές στη συμπεριφορά.
Οι γονείς θα μπορούσαν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για τον θάνατο και να μην χρησιμοποιήσουν μεταφορικές εκφράσεις, όπως «ο παππούς έφυγε» ή «πέταξε μακριά». Είναι σημαντικό να εξηγήσουν οι γονείς στο παιδί ανάλογα με την ηλικία του τι σημαίνει η απώλεια, καθώς και να είναι σε θέση το παιδί να εκφράσει με υγιή και λειτουργικό τρόπο τα συναισθήματά του.
Επιπλέον, θα πρέπει να διασφαλιστεί η διατήρηση και η σταθερότητα στις συνθήκες ζωής και της καθημερινότητας του παιδιού, καθώς και να μην διστάσουν οι γονείς να μοιραστούν μαζί του τα δικά τους συναισθήματα. Αυτό θα το βοηθήσει να νιώσει άνετα και θα το ενθαρρύνει να εκφραστεί.
Εκείνα που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς στην περίοδο του πένθους είναι η άρνηση του παιδιού να επιστρέψει στην κανονικότητα, ο συνεχόμενος θυμός, η κακή επίδοση στο σχολείο και η κακή σχέση με τους συνομιλήκους του, αλλά και οι διαταραχές σε διατροφή και ύπνο.