Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η φράση του, ότι «ο Μητσοτάκης δεν υπάρχει πια για μένα» και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί να συναντηθεί μαζί του.
«Δεν υπάρχει πια για μένα Μητσοτάκης» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μια άνευ προηγουμένου αναφορά στον Έλληνα πρωθυπουργό, καταδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο τον εκνευρισμό της Άγκυρας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.
«Φέτος ήταν να κάνουμε ανώτατο συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας. Πλέον για μένα δεν υπάρχει κάποιος που λέγεται Μητσοτάκης. Κι επ’ ουδενί δεν δέχομαι να κάνω με εκείνον τέτοια συνάντηση. Διότι εμείς πορευόμαστε με πολιτικούς που τηρούν το λόγο τους, έχουν προσωπικότητα, έντιμους πολιτικούς…», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.
Άμεση η απάντηση της Αθήνας δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Η Τουρκία δεν σταμάτησε αρκέστηκε όμως μόνο στην επίθεση Ερντογάν στον Έλληνα πρωθυπουργό αλλά μαχητικά της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας προσπάθησαν να αιφνιδιάσουν την ελληνική αεράμυνα με νυχτερινή παραβίαση του Εθνικού Εναέριου Χώρου βορείως της Λέσβου, ενώ την ίδια στιγμή δεν διστάζει για μια ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας πλωτά φορτωμένα με μετανάστες και πρόσφυγες να διαβούν το Αιγαίο.
«Ως χώρα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε μια πολιτική που στηρίζεται στις αρχές της καλής γειτονίας, της διεθνούς νομιμότητας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, πολιτική που κάνει την Ελλάδα να στέκεται ακλόνητη μπροστά σε κάθε επιβουλή», τόνισε ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.
«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου για διακοπή του διαλόγου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είναι απολύτως απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αναμένουμε την αντίδραση των συμμάχων και εταίρων μας που δεν μπορεί για μια ακόμη φορά να βασίζεται σε ίσες αποστάσεις και λόγια χωρίς αντίκρισμα, αλλά σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Εδώ έχουμε τώρα τον πρόεδρο της Τουρκίας να δείχνει ότι χάνει την ψυχραιμία του, να κάνει απαράδεκτες δηλώσεις τις οποίες προσωπικά και εγώ αλλά και το κόμμα μου καταδικάζουμε ρητά και απερίφραστα», επεσήμανε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος.
Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έδωσαν ένα ακόμα μήνυμα αποτροπής με βολές πυροβολικού στη Θράκη ενώ η αεροναυτική άσκηση Καταιγίδα συνεχίζεται σε όλο το Αιγαίο. Η Άγκυρα ενοχλημένη και από αυτή την δραστηριότητα έθεσε και πάλι θέμα αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου και συγκεκριμένα αυτή την φορά του Άη Στράτη και της Σαμοθράκης.
Η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και οι τουρκικές εκλογές
Σε εγρήγορση είναι η Αθήνα μετά την κατακόρυφη κλιμάκωση της έντασης από τον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος εξαπέλυσε ευθεία επίθεση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, την ώρα που παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών σε Αιγαίο και Έβρο.
Οι «επιθετικές» κινήσεις της Τουρκίας, αποδίδονται στη θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, αλλά και στην ανάγκη του κ. Ερντογάν να απευθυνθεί και στο εσωτερικό της χώρας του, όπου η οικονομία πνέει τα λοίσθια και πραγματοποιούνται εκλογές τον επόμενο χρόνο.
Έδωσε γραμμή
«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια Ελλάδα που προτείνει στις ΗΠΑ «να μην δώσουν τα F-16 στην Τουρκία«. Μετά από αυτό δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα»: Η φράση αυτή, που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο τούρκος πρόεδρος, δυναμίτισε το ήδη θερμό κλίμα που διαμόρφωναν οι επιτελείς της Άγκυρας, αφενός με την ακραία παραβίαση των τουρκικών μαχητικών τα οποία πέταξαν στα 2,5 ν.μ από την Αλεξανδρούπολη και αφετέρου με την αύξηση της πίεσης των προσφυγικών ροών στα θαλάσσια και στα χερσαία σύνορα.
Γεγονός είναι πάντως ότι ο Ερντογάν με την απόφασή του να επιτεθεί με πρωτοφανείς χαρακτηρισμούς κατά του Έλληνα πρωθυπουργού, επί της ουσίας κλείνει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα, τουλάχιστον σε ανώτατο επίπεδο, μια εξέλιξη που ενέχει πολλούς κινδύνους για την επόμενη μέρα.
Δεν αποκλείεται να βρισκόμαστε ενώπιον μιας πιθανής επανάληψης του σκηνικού έντασης που έστησε η Τουρκία το 2020 στον Έβρο. Αντίστοιχες κινήσεις υπήρξαν τότε, όταν ο Ερντογάν αρνήθηκε προκλητικά την πρόταση του Βούλγαρου προέδρου για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αμέσως επόμενο διάστημα, εξελίχθηκε η ένταση στον Έβρο με χιλιάδες μετανάστες να επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα αλλά και οι παραβιάσεις της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το ερευνητικό σκάφος Ορούτς Ρέις.
Στο ίδιο μοτίβο, είχαν κινηθεί οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου μετά το ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Ιούνιο του 2021 στο ΝΑΤΟ.
Μπορεί να μεσολάβησαν «ήρεμα νερά», όμως επανήλθαν οι τουρκικές διεκδικήσεις για αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και οι απειλές.
Εργαλειοποίηση μεταναστευτικού
Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει για μία ακόμη φορά να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό/προσφυγικό, όπως έκανε και στο παρελθόν. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες, λίγο πριν την σφοδρή επίθεση Ερντογάν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πέντε σκάφη με 450 πρόσφυγες επιχείρησαν να περάσουν σε Χίο και Σάμο από την Τουρκία.
Αντίστοιχη πίεση δέχεται σύμφωνα με τους συνοριοφύλακες και ο Έβρος λόγω της χαμηλής στάθμης του ποταμού, την οποία εκμεταλλεύονται οι διακινητές. Την περίοδο 1 – 23 Μαΐου οι αποτροπές ανήλθαν κατά μέσο όρο στις 350 ημερησίως ενώ οι μεταναστευτικές ροές αυξήθηκαν κατά 25%.
Το ΝΑΤΟ και οι τουρκικές εκλογές
Ο σχεδιασμός που ξεδιπλώνεται από την τουρκική ηγεσία, εκτιμάται πως έχει σχέση και με την επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στα τέλη του ερχόμενου μήνα.
Έως τότε αναμένεται να συνεχιστούν οι προκλήσεις αλλά και οποιαδήποτε ενέργεια θα επιτρέψει στον Ταγίπ Ερντογάν να «πλασαριστεί» σε καλύτερη θέση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους συμμάχους.
Δεν πρέπει να διαφεύγει δε της προσοχής, ότι η Τουρκία διανύει μια προεκλογική χρονιά, με την οικονομία να είναι στα Τάρταρα. Στην προσπάθεια του να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ και να υποβαθμίσει την επιτυχημένη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο Ερντογάν εκτιμάται πως θα συνεχίσει τις σπασμωδικές κινήσεις.