Τρεις μήνες πολέμου στην Ουκρανία και ο συνασπισμός δυνάμεων που συγκεντρώνεται απέναντι στην Ρωσία ενισχύεται.
Το ΝΑΤΟ τονίζει πως το τουρκικό “στοπ” σε Φινλανδία και Σουηδία θα ξεπεραστεί και οι δύο χώρες θα ενισχύσουν σύντομα την Βορειοατλαντική συμμαχία δημιουργώντας μεγαλύτερη πίεση στο Κρεμλίνο.
«Στην δεσμευτική συμφωνία που ο Πρόεδρος Πούτιν και η Ρωσία έστειλαν στο ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο και ήθελαν να υπογράψουμε, αναφερόταν ξεκάθαρα “όχι άλλη επέκταση για το ΝΑΤΟ”. Και τώρα έχει περισσότερη επέκταση το ΝΑΤΟ ενώ εκείνος δεν έχει επιτύχεί τον στρατηγικό του στόχο στην Ουκρανία», δήλωσε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στα πολεμικά μέτωπα η προέλαση της Ρωσία στο Ντονμπάς γίνεται με αργούς ρυθμούς καθώς η Οοκρανική αντίσταση είναι σθεναρή. Οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν πως ολόκληρη η κοιλάδα της ανατολικής Ουκρανίας θα τεθεί υπό τον έλεγχό τους. Το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η πολύ αργή προέλαση των ρωσικών δυνάμεων οφείλεται σε ανθρωπιστικούς λόγους.
«Για την απομάκρυνση των κατοίκων των περικυκλωμένων οικισμών ανακοινώνεται κατάπαυση του πυρός και ανοίγουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Χωρίς αμφιβολία αυτό επιβραδύνει την πορεία της επίθεσης όμως γίνεται συνειδητά ώστε να μην υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους αμάχους», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού.
Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την παράδοση των τελευταίων μαχητών της Ουκρανίας στην Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να καθαρίσουν από τις νάρκες το παραλιακό μέτωπο στην Αζοφική θάλασσα. Τα πλάνα από το εργοστάσιο του Αζόφσταλ, είναι ενδεικτικά του ρωσικού σφυροκοπήματος επί 84 ημέρες. Το Κίεβο ζήτησε και πάλι από την Μόσχα ανταλλαγή αιχμαλώτων την ώρα που οι ρωσόφωνες αρχές στο Ντονμπάς ετοιμάζουν δίκη για τους μαχητές του τάγματος των Αζόφ που παραδόθηκαν.
«Δεν αποδυναμώνεται η Ελλάδα από την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία»
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε στο ερώτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αμυντικό υλικό που στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία.
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία».
«Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της» συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απαντώντας στην ερώτηση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο δεν ενημερώνει για τις κινήσεις του και τα μαθαίνουν από τους… ξένους.
«Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως επιλέγει τη σιωπή αναφορικά με τις αποστολές οπλισμού στην εμπόλεμη Ουκρανία όμως δεν κάνει το ίδιο και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν που «κάρφωσε» τη χώρα μας» υπογράμμισε ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού» σημείωσε η Κουμουνδούρου.