Σε ύψιστη επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές της χώρας για τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων που αυξάνονται παντού σε όλον τον κόσμο. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο MEGA για το σχέδιο σε περίπτωση έξαρσης της νόσου.
Μπορεί στην Ελλάδα να έληξε ο συναγερμός για το ύποπτο κρούσμα, καθώς όπως αποδείχθηκε ότι ο 29χρονος τουρίστας έχει ανεμοβλογιά, ωστόσο η επιστημονική κοινότητα της χώρας βρίσκεται σε επιφυλακή καθώς τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων σε ολόκληρο τον κόσμο αυξάνονται.
«Δεν προβλέπεται γενικός εμβολιασμός»
Σε όλον τον κόσμο οι υγειονομικές αρχές είναι σε επιφυλακή ενώ ήδη έχουν σχεδιάσει λεπτομερώς εμβολιαστικά προγράμματα για την αντιμετώπιση της νόσου, σε περίπτωση που χρειαστεί.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών, είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο» δήλωσε ο καθηγητής επιδημιολογίας.
Oι επιστήμονες τονίζουν ότι η ευλογιά των πιθήκων έχει συμπτώματα όμοια με της ανεμοβλογιάς, υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές.
Η ευλογιά των πιθήκων ξεκινά με πυρετό διογκωμένους λεμφαδένες και εξανθήματα που συνοδεύονται με πόνο. Αντίθετα τα εξανθήματα στην ανεμοβλογιά προκαλούν έντονο κνησμό.
«Επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά» είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν ότι όταν κάποιος εμφανίσει εξάνθημα με φυσαλίδες θα πρέπει να επικοινωνήσει άμεσα με τον γιατρό.
Κυρίως αν τις 3 τελευταίες εβδομάδες έχει ταξιδέψει σε Δυτική ή Κεντρική Αφρική, έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε ευλογιά των πιθήκων ή έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που είχε δερματικές βλάβες.
Εξαιρετικά δύσκολη η μετάδοση
Η ευλογιά των πιθήκων δεν μεταδίδεται εύκολα. Σε αντίθεση με άλλες νόσους όπως ο κορωνοϊός, ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται μέσω πολύ στενής σωματικής επαφής, με παραμονή στον ίδιο χώρο για αρκετή ώρα και με άμεση επαφή με τα δερματικά εξανθήματα του νοσούντος.
Εκείνο που ανησυχεί πάντως τους ειδικούς είναι πως είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια ταχύτατη εξάπλωση εκτός Αφρικής και προτεραιότητα τους είναι να εντοπίσουν την διαδρομή που ακολούθησε η νόσος για να διεισδύσει στην Ευρώπη.
Υπάρχει εμβόλιο για την ευλογιά των πιθήκων;
Υπάρχει εμβόλιο στη Δανία που όμως δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση.
Το εμβόλιο προσφέρει κάλυψη;
Είναι 85% αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρής νόσου και μπορούν να το λάβουν και ανοσοκατεσταλμένοι.
Έχουμε εμβόλια στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα δεν έχει αποθέματα εμβολίων αν χρειαστεί θα γίνει κεντρική παραγγελία από την Ε.Ε.
Ο εμβολιασμός θα αφορά τον γενικό πληθυσμό;
Δεν θα υπάρξει εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Θα γίνει άμεσος και επιλεκτικός εμβολιασμός των επαφών κάποιου που κόλλησε.