Ένοχο έκρινε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Χανίων τον κατηγορούμενο σύζυγο της Έφης Τσιχλάκη για δολοφονία της 47χρονης στο Κολυμπάρι, το 2016. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο δικηγόρος και ξάδερφος του θύματος, Εμμανουήλ Αθανασίου.
Το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία τον 49χρονο σύζυγο της άτυχης Έφης ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου και μεταγενέστερου του συμβάντος σύννομου βίου.
Το δικαστήριο έκανε αποδεκτό το αίτημα για να συνυπολογισθεί για τον καθορισμό της ποινής, το ελαφρυντικό της μεταγενέστερης του συμβάντος καλής συμπεριφοράς.
Ποινή – «χάδι»
Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών επέβαλλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Κρήτης στον 55χρονο σύζυγο της 47χρονης Έφης Τσιχλάκη, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.
Από τα οκτώ χρόνια που θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή ο δράστης, θα αφαιρεθούν οι 17 μήνες που είχε παραμείνει προφυλακισμένος πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, όταν διαπιστώθηκε ότι είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.
Καταπέλτης η εισαγγελέας
Ειδικότερα, η εισαγγελέας πρότεινε στους ενόρκους να κρίνουν ένοχο για ανθρωποκτονία -όχι από πρόθεση- τον κατηγορούμενο, επικαλούμενη όλα τα στοιχεία που προέκυψαν και από τις τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις, από την έκθεση του οπλουργού – τεχνικού συμβούλου, από την αυτοψία της αστυνομίας, αλλά και από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Πρότεινε επίσης την ενοχή του για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.
«Η Έφη Τσιχλάκη ήταν μια μορφωμένη, ευγενική, κοινωνική γυναίκα», τόνισε η εισαγγελέας, για να επισημάνει απευθυνόμενη στους ενόρκους, ότι η ίδια αποκλείει την εκδοχή της αυτοκτονίας.
Η Έφη Τσιχλάκη έχασε τη ζωή της σε δύο στάδια, ανέφερε η Εισαγγελέας. Δέχθηκε επίθεση από το σύζυγό της ο οποίος την χτύπησε, στη συνέχεια επιχείρησε την ακινητοποίησή της με στραγγαλισμό και ενόσω το θύμα ήταν στο πάτωμα ανίκανο να αντισταθεί, δέχθηκε ένα πυροβολισμό στο κεφάλι.
Η εισαγγελέας περιέγραψε τη ζωή του ζευγαριού ως μια συνηθισμένη σχέση, και ανέφερε ότι δεν εκτιμά ότι υπήρχε εκ προμελέτης πρόθεση από την πλευρά του κατηγορούμενου.
Είχε προηγηθεί η απολογία του 55χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος δεν κατάφερε να εξηγήσει πως βρέθηκε το όπλο πάνω από τον ώμο της θανούσης και όχι στο ύψος των ποδιών ή έστω της μέσης της.
Επίσης, διαπιστώθηκαν ανακρίβειες σχετικά με το τι προηγήθηκε του θανάτου της Έφης.
Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπαίνοντας στο σπίτι, βρήκε το θύμα στην κουζίνα και της έδωσε το όπλο του να το φυλάξει και ότι τη στιγμή του μοιραίου ήταν στο μπάνιο του υπνοδωματίου.
«Ακούσαμε μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει 3-4 λεπτά μετά από διατομή εγκεφάλου»
«Ήμουν μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση. Υποστηρίζαμε ότι ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ο θάνατός της προήλθε από εγκληματική πράξη. Το δικαστήριο τώρα έκρινε με βάση τα πραγματικά περιστατικά. Στο Ρέθυμνο η διαδικασία ήταν εντελώς απαράδεκτη. Ακούσαμε μέσα σε αίθουσα δικαστηρίου ότι ένας άνθρωπος μπορεί να ζήσει 3-4 λεπτά μετά από διατομή εγκεφάλου», περιέγραψε ο κ. Αθανασίου.
«Σκάνδαλο η πρωτόδικη αθωωτική απόφαση»
«Αυτή η γυναίκα χτυπήθηκε βάναυσα. Είχε σωματικές κακώσεις και μώλωπες. Είχε σημάδια ασφυξίας από τα οποία έχασε τις αισθήσεις της και σε ύπτια θέση πυροβολήθηκε. Σε πρώτο βαθμό η διαδικασία στο Ρέθυμνο ήταν από τα μεγαλύτερα δικαστικά σκάνδαλα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Όχι απλά δεν υπήρχε καμία λογική στην απόφαση που έκανε λόγο για αυτοκτονία, αλλά ήταν ντροπή αυτή η απόφαση για τη δικαιοσύνη. Από αυτή την άποψη τώρα η οικογένεια δικαιώθηκε», συνέχισε ο κ. Αθανασίου.
«Η ποινή του είναι λιγότερη από 8 χρόνια, αν προσμετρηθεί η προφυλάκιση και εκτίσει τα 3/5 θα βγει έξω σε 3-3,5 χρόνια. Η απόφαση περνάει μήνυμα ατιμωρησίας στην ελληνική κοινωνία. Η ελληνική δικαιοσύνη δε στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αθανασίου.