Δεν έχει τέλος το δράμα στο Τέξας μετά τη φονική εισβολή του 18χρονου Σαλβαδόρ Ράμος στο δημοτικό σχολείο της κοινότητας Ουβάλντε.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε σε τοπικά Μέσα, ο σύζυγος της Έμα Γκαρσία, της δασκάλας που έχασε τη ζωή της, αφήνει μερικά λουλούδια αποχαιρετώντας τη γυναίκα του και μητέρα των 4 παιδιών τους.
Λίγες ώρες αργότερα έφυγε από ανακοπή. Δεν άντεξε ενώ ετοίμαζε την κηδεία της.
«Είδατε τις φωτογραφίες της Έρμα Γκαρσία τη δασκάλα του δημοτικού που έπεσε θύμα των πυροβολισμών. Μάθαμε ότι ο σύζυγός της Τζο κατέρρευσε την ώρα που ετοίμαζε την κηδεία της».
Σιγά σιγά επανέρχονται από το πρώτο σοκ και τα παιδιά που κατάφεραν να σωθούν από τη φονική επίθεση.
«Το μόνο που ακούγαμε ήταν πυροβολισμοί. Η δασκάλα μου έκλεισε την πόρτα και ο φίλος μου έκλεισε τα φώτα. Κρυφτήκαμε και προσπαθούσαμε να είμαστε ήσυχοι αλλά κλαίγαμε».
Η 11χρονη Μία όπως περιγράφει η θεία και νονά της σκέφτηκε να καλυφθεί με αίμα και να προσποιηθεί τη νεκρή.
«Η Μία έβαλε αίμα παντού στο σώμα της για να νομίζουν ότι πέθανε. Είδε τη φίλη της γεμάτη αίματα και έβαλε πάνω της το αίμα».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο πατέρας του δράστη ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων.
«Θέλω απλώς ο κόσμος να μάθει ότι λυπάμαι, γι’ αυτό που έκανε ο γιος μου». Ο πατέρας του μακελάρη του Τέξας, Σαλβαδόρ Ράμος, μίλησε για το μακελειό στο δημοτικό σχολείο επισημαίνοντας ότι αντί ο γιος του να «βάψει» το δημοτικό σχολείο Ρομπ με το αίμα 19 μαθητών και δύο δασκάλων, θα μπορούσε να είχε σκοτώσει τον ίδιο.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι ο γιος μου να κάνει κάτι τέτοιο», είπε ο πατέρας. «Έπρεπε να με είχε σκοτώσει, αντί να κάνει κάτι τέτοιο». Παραδέχθηκε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες δεν είχε πολλές επαφές με τον γιο του καθώς η δουλειά του ήταν μακριά από την κοινότητα Ουβάλντε.
Οι γονείς του Ράμος είχαν χωρίσει. Ο πατέρας του υποστήριξε επίσης στη συνέντευξή του ότι, λόγω της πανδημίας της νόσου Covid, οι δύο τους είχαν απομακρυνθεί και οι σχέσεις τους δεν ήταν καλές.
Την τελευταία φορά που επικοινώνησε με τον γιο του, ήταν πριν από ένα μήνα. «Ο γιος μου ήταν καλός άνθρωπος», όπως λέει στην εφημερίδα. «Ήταν ένα ήσυχο άτομο, απομονωμένο στον εαυτό του. Δεν ενόχλησε κανέναν. Οι άνθρωποι πάντα τον ενοχλούσαν», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι ο Ράμος παράτησε το γυμνάσιο επειδή δεχόταν bullying για τα ρούχα του.
Τι έκανε η αστυνομία;
Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά. Γιατί οι αστυνομικοί χρειάστηκαν μια ολόκληρη ώρα για να μπουν στο σχολείο και να εξουδετερώσουν τον δράστη;
Η οικογένεια ενός εκ τω θυμάτων δίνει στη δημοσιότητα βίντεο που όπως υποστηρίζουν δείχνει τους γονείς να εκλιπαρούν να τους αφήσουν να μπουν στο σχολείο για να σώσουν τα παιδιά τους.
Το πρωτόκολλο δράσης σύμφωνα με αναλυτές έχει σε προτεραιότητα την εξουδετέρωση του δράστη.
«Η πρώτη προτεραιότητα σαν αστυνομικός που καλείσαι σε περιστατικό πυροβολισμών είναι η εξουδετέρωση του δράστη. Μπορεί να δεις τραυματισμένους που να χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες. Όμως για την ομάδα η προτεραιότητα είναι η εξουδετέρωση του δράστη».
Αναφορές θέλουν οι πράκτορες της Υπηρεσίας Συνοριοφυλακής που έφτασαν στο σημείο να δυσκολεύτηκαν να σπάσουν την πόρτα της σχολικής αίθουσας και χρειάστηκε να ζητήσουν το κλειδί της τάξης από ένα μέλος του προσωπικού του σχολείου για να μπουν μέσα, ενώ μαρτυρίες γειτόνων αναφέρουν ότι για αρκετή ώρα καθόντουσαν έξω.
Αίσθηση προκαλούν επίσης οι καταγγελίες ότι γονείς δέχτηκαν χτυπήματα με τέιζερ, ενώ πολλοί κατέληξαν με χειροπέδες με τη δικαιολογία ότι παρεμποδίσουν το έργο των αστυνομικών.