Θρίλερ με απρόβλεπτες εξελίξεις η πειρατεία των δύο ελληνικών πλοίων στον Περσικό Κόλπο.
Το Δέλτα Ποσειδών, ελληνικής σημαίας και ιδιοκτησίας που είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από το λιμάνι της Βασόρας στο Ιράκ, έγινε στόχος των φρουρών της ιρανικής επανάστασης ενώ έπλεε 22νμ ανοιχτά του Ιράν σε διεθνή ύδατα.
Με ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν πραγματοποίησαν ρεσάλτο στο δεξαμενόπλοιο, το κατέλαβαν και συγκέντρωσαν το 25μελές πλήρωμα στη γέφυρα του πλοίου. Μεταξύ τους βρίσκονται και 2 Έλληνες ναυτικοί.
Ταυτόχρονα και νοτιότερα προς τα στενά του Ορμούζ εκδηλώνεται το δεύτερο ρεσάλτο των Ιρανών με ένα ελικόπτερο και δυο ταχύπλοα να καταλαμβάνουν το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Προύντεντ Γουόριορ, ελληνικής σημαίας που μετέφερε αμερικανικό πετρέλαιο. Οι Ιρανοί κομάντος συνέλαβαν το 24μελές πλήρωμα αναμεσά τους 7 Έλληνες και έναν Κύπριο.
Αγωνία για τους ναυτικούς
Οι πληροφορίες έρχονται με το σταγονόμετρο για την τύχη των πληρωμάτων. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για κακομεταχείριση των πληρωμάτων των δυο πλοίων.
Οι επικοινωνίες με τα πλοία έχουν χαθεί και σύμφωνα με πληροφορίες, τα δεξαμενόπλοια έχουν πλεύσει σε ιρανικά νερά του Περσικού Κόλπου.
Κι αυτά την ώρα που στο Περσικό Κόλπο πλέουν αυτή την ώρα περισσότερα από 17 πλοία ελληνικών συμφερόντων.
«Πειρατεία»
Οι σχέσης της Ελλάδας με το Ιράν μπαίνουν για πρώτη φορά σε κρίση, με τον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να προβαίνει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, κάνοντας ευθέως λόγο για κρατική πειρατεία.
Το ρωσικό πλοίο και τα «αντίποινα»
Από την πρώτη στιγμή ναυτιλιακοί παράγοντες έκαναν λόγο για αντίποινα μετά τη δέσμευση στα μέσα Απριλίου από τις ελληνικές αρχές του ρωσικού πλοίου Λάνα.
Μετά από αμερικανικό αίτημα το φορτίο κατασχέθηκε και μεταγγίστηκε σε άλλο πλοίο ελληνικών συμφερόντων με προορισμό τις ΗΠΑ.
Η αντιπολίτευση ζητά απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση και αφήνει αιχμές για τους χειρισμούς των αρχών.
«Η χώρα μας υπήρξε παραδοσιακά, δύναμη ήπιας ισχύος, συνομιλητής και έντιμος μεσολαβητής μεταξύ όλων των χωρών της Μέσης Ανατολής. Η διπλωματία μας θα πρέπει να ανακτήσει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της, μακράν της λογικής του «πιστού και δεδομένου» και του προκεχωρημένου φυλακίου», αναφέρει σε δήλωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Σε μια περίοδο έντασης σε παγκόσμιο επίπεδο, η φωνή της λογικής και της ψυχραιμίας θα πρέπει να επικρατήσει», δήλωσε ο Δημήτρης Διαμαντίδης, τομεάρχης ναυτιλίας ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.
«Η πολιτική του «σημαιοφόρου» των αμερικανοΝΑΤΟϊκών σχεδιασμών που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα, μεταξύ των οποίων και οι κυρώσεις προς το Ιράν, εκθέτει τη χώρα και τον ελληνικό λαό σε μεγάλους κινδύνους», αναφέρει το ΚΚΕ.
Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στις ιρανικές αρχές πραγματοποίησε και ο πρέσβης της Κύπρου στην Τεχεράνη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.