Διακοπές «παρέα» με τις μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και φέτος προβλέπουν οι ειδικοί. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε σχετικά ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου.
H πληθυσμιακή έξαρση των μωβ μεδουσών -ή Pelagia noctiluca όπως είναι το επιστημονικό της όνομα- στο Αιγαίο έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο του 2020 και αν επικρατήσει το ίδιο μοτίβο θα έχουμε να τις αντιμετωπίσουμε για άλλο 1,5 με 2 χρόνια. Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο.
Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν, επομένως οι λουόμενοι θα πρέπει να είναι πολύ καλά ενημερωμένοι σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση τσιμπήματος.
«Αυτή η μέδουσα είναι ένα συνηθισμένο είδος που υπάρχει στη Μεσόγειο. Στο Αιγαίο φαίνεται ότι υπάρχει ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτός ο πληθυσμός από πέρυσι είναι ο ίδιος με φέτος. Φέτος φαίνεται πως δε θα έχουμε τόσο έντονα περιστατικά. Οι μέδουσες έχουν ένα πληθυσμό στα ανοιχτά και μεταφέρονται με ρεύματα σε διάφορες παραλίες», εξήγησε ο κ. Χρήστου.
«Προκαλούν πολύ οδυνηρό τσίμπημα και καλό θα είναι να το αποφεύγουμε. Αν μας τσιμπήσει, με θαλασσινό νερό και μια πλαστική κάρτα απομακρύνουμε τα υπολείμματα, μετά κάνουμε χρήση πάγου, και μετά βάζουμε πάνω στην πληγή μαγειρική σόδα με νερό για 2-3 λεπτά που σταματά τη δράση της τοξίνης. Στο μέσο άνθρωπο είναι απλά ένας ερεθισμός στο δέρμα. Σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει ναυτία ή άσθμα και τότε πρέπει να απευθυνθούμε σε γιατρό. Στο συγκεκριμένο τσίμπημα δεν επιτρέπεται ούτε το ξύδι ούτε η αμμωνία», τόνισε ο ίδιος.
«Αυτό τον καιρό μπορούμε να τις συναντήσουμε σε οποιαδήποτε παραλία επικοινωνεί με το Αιγαίο. Έχουμε εμφάνισή τους και στο Ιόνιο. Είναι ένα περιοδικό φαινόμενο», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Χρήστου.