Οι ζωγραφιές της Τζωρτζίνας, με το όνομα του φαρμάκου nexavar στο κάτω μέρος της σελίδας προβληματίζουν. Πώς βρέθηκε στα χέρια ενός παιδιού το μπλοκ φαρμακευτικής εταιρίας ενός φαρμάκου, το οποίο χορηγείται σε ασθενείς με καρκίνο, κυρίως στους νεφρούς ή στο ήπαρ;
Οι ζωγραφιές αυτές πιθανολογείται ότι έγιναν όταν η Τζωρτζίνα πήγαινε νηπιαγωγείο, τη χρονιά που η 3,5 έτους Μαλένα, «έφυγε» από τη ζωή…
Ο καρκίνος φαίνεται πως ήταν κάτι το οποίο βρισκόταν μόνιμα στο μυαλό της 33χρονης κατηγορούμενης σήμερα, για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας. Από το 2015 όταν φαινομενικά τα πάντα κυλούσαν ήρεμα στο σπίτι της οικογένειας στην Πάτρα, η ίδια αρχίζει να ανεβάζει κείμενα, να παίρνει μέρος σε συζητήσεις και να κάνει ερωτήσεις για τον καρκίνο.
Το 2017 η 33χρονη αρχίζει να μιλάει για ένα σοβαρότατο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει και ζητάει συμβουλές.
Όπως κατέθεσαν γιατροί που έζησαν τα δραματικά γεγονότα με τα παιδιά της, η 33χρονη ουδέποτε τους ανέφερε κάτι ανάλογο. Τότε όμως εμφανιζόταν στα φόρουμ ως ασθενής και ευχαριστούσε όσους και όσες της απαντούσαν… Μήπως τότε είχε επισκεφθεί κάποιο ιατρείο και είχε από εκεί πάρει το μπλοκ του nexavar;
Δεν υπάρχουν πια τέτοια μπλοκ…
Οι αναρτήσεις αυτές, σε συνδυασμό με αυτό το μπλοκ το οποίο βρέθηκε στα χέρια της Τζωρτζίνας, γεννούν πολλά ερωτήματα, με βασικότερο, το τι πρόσβαση μπορεί να είχε η 33χρονη στο χώρο των φαρμάκων, μιας και αυτού του τύπου διαφημιστικό υλικό έδιναν κυρίως ιατρικοί επισκέπτες σε γιατρούς ή φαρμακοποιούς.
Σύμφωνα ωστόσο με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, αυτό έχει σταματήσει να γίνεται εδώ και 8 χρόνια.
Η πρώτη σκέψη είναι η πρόσβαση αυτή να προέρχεται από την εργασία του Μάνου Δασκαλάκη σε φαρμακαποθήκη της Πάτρας. Πηγές ωστόσο της αποθήκης, αναφέρουν ότι τέτοιου είδους τα έντυπα δεν υπήρχαν ποτέ εκεί.
«Δεν συνηθίζεται να μοιράζει η φαρμακαποθήκη διαφημιστικά είδη των φαρμακευτικών εταιριών όπως μπλοκ, στυλό, μπρελόκ ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν με το λογότυπο φαρμάκου ή εταιρείας στους υπαλλήλους. Δεν θυμάμαι ποτέ να έχει γίνει κάτι τέτοιο. Απ’ όσο γνωρίζω συνήθως αυτά τα έχουν από τις φαρμακευτικές και τα διαθέτουν σε τρίτους γιατροί και φαρμακοποιοί», αναφέρουν πηγές της φαρμακαποθήκης.
Έτσι, το βασικό ερώτημα παραμένει… Πώς ένα μπλοκ με το λογότυπο ενός ογκολογικού φαρμάκου υπήρχε στη κατοχή της οικογένειας Δασκαλάκη και τελικά στα χέρια της Τζωρτζίνας και μάλιστα αρκετά χρόνια μετά την απαγόρευση της διάθεσης τέτοιων διαφημιστικών προϊόντων;
Πως βρέθηκε το μπλοκ στα χέρια της Τζωρτζίνας;
Ο Γιώργος Παπαζήσης, αναπληρωτής καθηγητής της Κλινικής Φαρμακολογίας, μίλησε στο Live News και εξήγησε πως το εν λόγω φάρμακο είναι αντικαρκινικό, το οποίο χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένους τύπου καρκίνου, όπως του θυροειδούς ή σε προχωρημένο καρκίνο στους νεφρούς.
«Είναι ένα φάρμακο δύσκολο στη χρήση, που γίνεται ενδονοσοκομειακά και από έμπειρο γιατρό», είπε και τόνισε πως μπορεί να το προμηθευτεί κανείς μόνο κατόπιν ειδικής ιατρικής συνταγής.
Σχετικά με το επίμαχο μπλοκ, δήλωσε πως πρόκειται για διαφημιστικό υλικό. Το συγκεκριμένο φάρμακο εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων το 2006, ενώ στην Ευρώπη κυκλοφόρησε γύρω στο 2012.
Ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου τόνισε στο MEGA πως πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για το πως βρέθηκε το μπλοκ στην κατοχή της Τζωρτζίνας.
«Το εάν το συγκεκριμένο φυλλάδιο βρέθηκε γιατί υπήρξε κάποια επίσκεψη σε γιατρό ή ενδονοσοκομειακό περιβάλλον, όλες αυτές είναι σκέψεις για την ανακριτική διαδικασία. Ως προς το ιατροδικαστικό κομμάτι μόνο απορίες μπορεί να δημιουργήσει. Έχουμε μία συγκεκριμένη αιτία θανάτου στο τρίτο παιδί. Αυτό που προσπαθούμε να αναμοχλεύσουμε είναι εάν μπορεί να συνδεθεί κάποια δολοφονία ή εγκληματική ενέργεια για το πρώτο και το δεύτερο παιδί», δήλωσε.