Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ακριτική νησιωτική Ελλάδα σε αυτή τη συγκυρία είχε πέρα από ουσιαστικό και ιδιαίτερα συμβολικό χαρακτήρα.
Την ώρα που οι Τούρκοι ισχυρίζονται τα αδιανόητα θέτοντας ακόμα και θεμα κυριαρχίας στα νησιά μας, ο πρωθυπουργός ενώ ήταν εν πλω για Ψέριμο ανέβασε φωτογραφία με την ελληνική σημαία στο νησί και έγραψε: «Ψέριμος. Εκεί που το γαλάζιο του Αιγαίου συναντά το γαλάζιο της σημαίας».
Ένας ψαράς στην Ψέριμο έδειξε στον πρωθυπουργό μια φωτογραφία με τα ελληνικά ψαροκάικα στα Αιγαιοπελαγίτικα νερά και το Oruc Reis σε κοντινή απόσταση
Στην Κω ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους άνδρες του Λιμενικού που φυλάνε τα θαλάσσια σύνορά μας και έχει λυθεί το μεταναστευτικό που επίσης επιχείρησε η Τουρκία να εργαλειοποιήσει.
Νέα πρόκληση για τα νησιά του Αιγαίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε νησιά που βρίσκονται στη λίστα των απαράδεκτων διεκδικήσεων της Άγκυρας με βάση το χάρτη που εμφάνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο αρχηγός του ρεπουμπλικανικού κόμματος στην Τουρκία απευθυνόμενος στον Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε το ίδιο τροπάριο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε την πίεση σε Μεσόγειο και Αιγαίο. Αυτές οι δουλειές δεν γίνονται βγάζοντας το πλοίο, αποσύροντάς το μετά και λέγοντας ‘μακάρι να με καλέσει ο Μπάιντεν’. Αν έχεις ψυχή, κάνε ένα βήμα για τα νησιά τα οποία καταλήφθηκαν και για τα στρατιωτικοποιημένα νησιά. Θα σε στηρίξουμε», δήλωσε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου.
Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση.
Εφόσον η Άγκυρα συνεχίσει τις προκλήσεις, στην επόμενη σύνοδο κορυφής 23 και 24 Ιουνίου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να υπάρξει ρητή αναφορά καταδίκης της Τουρκίας στα συμπεράσματα.
Ενόχληση από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κω
Έντονος είναι ο εκνευρισμός στην Τουρκία και η αντίδραση των τουρκικών μέσων ενημέρωσης ήταν άμεση. Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα της Χουριέτ, το οποίο γράφει: «Βήμα σκάνδαλο με τους χάρτες από την Αθήνα – Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πάει στην Κω.
Παράλληλα, σήμερα σημειώθηκαν 32 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας.
Η Τουρκία επιμένει στις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο αυτό το καλοκαίρι, καθώς πληροφορίες μαρτυρούν πως θα βγάλει το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο στις αρχές Ιουλίου.
Η Αθήνα εξετάζει τα εξής σενάρια:
– Το πρώτο σενάριο που βρίσκεται υπό μελέτη αναφέρει ότι το γεωτρύπανο θα πάει κοντά σε τουρκικές ακτές και δεν θα θίξει τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα
– Ένα άλλο σενάριο αναφέρει ότι ίσως το τουρκικό γεωτρύπανο θα πλεύσει σε κάποιο οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ
– Το τρίτο σενάριο που μελετά η Αθήνα έχει να κάνει με τη τοποθέτηση του γεωτρύπανου στα όρια της ΑΟΖ που έχει οριοθετήσει η Αθήνα με το Κάιρο
– Το τέταρτο σενάριο, το οποίο θέλει να αποφύγει η Αθήνα, θέλει το γεωτρύπανο να κινείται νοτίως της Γαύδου, μέσα στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο