Από το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν μέχρι την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου η Τουρκία κατάφερε πλέον να βάλει απέναντί της ολόκληρη τη Δύση.
Μετά το μπαράζ επαφών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Μπάιντεν, τον Εμανουέλ Μακρόν και τον Όλαφ Σόλτς, State Department, Commission, Γερμανική Καγκελαρία και Ελιζέ με συντονισμένα πυρά καταδίκασαν για πρώτη φορά την τουρκικές παραβιάσεις και τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.
«Το τελευταίο που χρειάζεται η ευαίσθητη περιοχή μας σε καιρούς που δοκιμάζεται η διεθνής ειρήνη και σταθερότητα είναι ακόμη μια εστία έντασης. Πράγμα που αναγνωρίζουν όλες οι σώφρονες φωνές στον πλανήτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Τη σκυτάλη από το από την Ουάσινγκτον πήραν οι Βρυξέλλες ενώ και το Βερολίνο προχώρησε σε μια ευθεία καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού.
«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», δήλωσε ο επίτροπος Όλιβερ Βάρχεϊ.
Το τσαλάκωμα της διεθνούς εικόνας του Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει προηγούμενο με το γαλλικό περιοδικό Le Point να τον ταυτίζει στο εξώφυλλό του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν γράφοντας «Οι διαβολικοί, πως ο Τούρκος Πρόεδρος εξελίχθηκε σε πράκτορας του Κρεμλίνου στη Δύση».
Το περιοδικό μιλά για την εικοσαετή παραμονή τους στην εξουσία, το γεγονός ότι μιλούν την ίδια γλώσσα και για το πως μετά ην απόρριψή τους από τη Δύση επιχειρούν τώρα να ανατρέψουν τη γεωπολιτική ισορροπία.
Είχε προηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής η αφύπνιση των ευρωπαίων εταίρων από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και η καταδίκη της τουρκικής επιθετικότητας από τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν.
Ανησυχία στο εσωτερικό
Αίσθηση πάντως προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τον τουρκικό αναθεωρητισμό.
«Με εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας δεν εξαγοράζεται η ειρήνη. Το αντίθετο, οι εκπτώσεις τέτοιου είδους απλώς μεγαλώνουν τη βουλιμία και εντείνουν τον επεκτατισμό των γειτόνων», δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη ριζική μεταστροφή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τις μονοπρόσωπες αποφάσεις του για αποστολή όπλων στην Ουκρανία, την εμπλοκή με το Ιράν και τη μετατροπή της χώρας σε αφύλακτο όπως είπε προκεχωρυμένο φυλάκιο.
Η Τουρκία θα βρεθεί στο μενού της επόμενης τακτικής συνόδου κορυφής των 27 της ΕΕ στις 23 Ιουνίου.