Κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην Τουρκία έγιναν ένα.
Στόχος η Ελλάδα, σε μια πρωτοφανή ανθελληνική ομοψυχία.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ρωτά: «Στις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει μόνιμες οικονομικές ζώνες στη συνοριακή γραμμή σε Μεσόγειο και Αιγαίο, είσαι με την Τουρκία ή όχι;».
«Θα σε στηρίξουμε», απαντά ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
Μετά το κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων των προηγούμενων ημερών από τον Ερντογάν, αλλά και τους χάρτες που παρουσίασε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου που γκρίζαρε το μισό Αιγαίο, τη σκυτάλη πήρε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία.
Στο μεταξύ σφοδρή ήταν η απάντηση του Έλληνα υπουργού Προστασίας του Πολίτη στον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας.
«H Τουρκία πρέπει να εγκαταλείψει επιτέλους τη συνεχή επανάληψη μυθευμάτων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν βάσεις τρομοκρατών. Αυτό είναι γνωστό και παραδεκτό από όλους και ο υπουργός Soylu θα έπρεπε να το αποδέχεται και να μην καταφεύγει σε φανταστικά σενάρια. Αυτή την υποχρέωση έχει για αποκατάσταση της αλήθειας ως υπουργός χώρας-μέλους του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ομοβροντία κατά Τουρκίας
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις από την Δύση για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.
Θέση υπέρ της Ελλάδας παίρνει η Κομισιόν μετά από ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ουάσιγκτον και Βερολίνο αφήνουν στην άκρη την πολιτική των ίσων αποστάσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα του Εμανουέλ Μακρόν.
«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.
«Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι κάτι το σωστό ,δείχνει αντιπαραγωγικό και ενάντια του πνεύματος μιας Συμμαχίας ενώ κλείνει την πόρτα του διαλόγου μεταξύ συμμάχων», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Μπίνχερ, αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας.
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας θα τεθεί και πάλι στη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Ιουνίου.