Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με το πώς μπορούμε να βιώσουμε τη μακροζωία, ακόμα και αν δεν έχουμε κληρονομήσει τα καλύτερα γονίδια. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησαν σχετικά η δημοσιογράφος – παρουσιάστρια Νίκη Λυμπεράκη, και ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, δρ. Στάθης Γκόνος.
Έρευνες δείχνουν ότι κάθε μέρα το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται κατά 5 ώρες. Έτσι, λοιπόν, αρκετά από τα παιδιά που γεννιούνται σήμερα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 100. Ωστόσο, ακόμη υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν το αν ένας άνθρωπος θα ζήσει υγιής για πολλά χρόνια.
«Νομίζω ότι η ποιότητα ζωής είναι πολύ σημαντική. Ο παππούς μου έλεγε να φύγω όρθιος, λειτουργικός. Αν το βάλουμε ως δίλημμα, από τα πολλά χρόνια προτιμώ τα καλά», είπε η γνωστή δημοσιογράφος.
«Θα ήθελα να μιμηθώ τους Ικαριώτες, αλλά η ζωή στην Αθήνα δεν το επιτρέπει. Προσπαθώ να τρώω και να κοιμάμαι σωστά. Αλλά αποτυγχάνω στο άγχος. Τα τελευταία χρόνια γυμνάζομαι και κάνω και διαλογισμό τον τελευταίο καιρό», ανέφερε η ίδια σχετικά με όσα κάνει για να επιτύχει τη μακροζωία.
«Υπάρχουν πολλές μελέτες που δείχνουν ότι η γιόγκα και ο διαλογισμός επιδρούν θετικά στο βιολογικό μας ρολόι», εξήγησε ο κ. Γκόνος.
«Μας γερνάει κυρίως ο τρόπος ζωής μας. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο σε ποσοστό 65-70%. Το υπόλοιπο είναι γονίδια. Οι υπεραιωνόβιοι χρειάζονται και τα δύο, και τα καλά γονίδια και το σωστό τρόπο ζωής. Το περιβάλλον ανοιγοκλείνει γονίδια. Μπορεί να έχουμε ένα καλό γονίδιο αλλά να μένει σε μια κατάσταση ύπνου. Αν ακολουθούμε για παράδειγμα τη μεσογειακή διατροφή έχει φανεί ότι πολλές ουσίες ενεργοποιούν τα καλά γονίδια. Το γενετικό μας υλικό είναι μια αποθήκη, που πρέπει τη σκαλίσουμε», συνέχισε.
«Είναι άλλη η βιολογική ηλικία και άλλη η χρονολογική. Μπορούμε να μετρήσουμε τη βιολογική ηλικία, δίνοντας λίγο αίμα. Αυτό το κάνει κάποιος όχι μόνο από περιέργεια, αλλά το κάνουμε και για να ξέρουμε με τι ρυθμό τρέχει το βιολογικό μας ρολόι. Το βιολογικό μας ρολόι λειτουργεί και αντίστροφα. Μπορούμε να επιβραδύνουμε τη διαδικασία ή και να την αναστρέψουμε», είπε ακόμα ο κ. Γκόνος.
«Η γήρανση είναι συσσώρευση φθοράς, στο δεύτερο μισό της ζωής μας. Όσο είμαστε αναπαραγωγικά γόνιμοι, η φύση φροντίζει να είμαστε υγιείς για να περάσουμε υγιές γενετικό υλικό στους απογόνους μας. Όταν περνάει η αναπαραγωγική περίοδος, παρατηρούμε την τεράστια συσσώρευση φθοράς. Ένας άνθρωπος που δεν πρόσεχε μέχρι τα 50 του, δεν μπορεί ξαφνικά στα 50 να γίνει υγιής. Θα βοηθήσει πολύ μια αλλαγή στη ζωή του, αλλά θα βοηθούσε πολύ περισσότερο αν πρόσεχε από την ενηλικίωσή του και μετά», ανέφερε ακόμα.
«Έχουμε μακροβιότητα στην οικογένειά μου, είχα παππούδες, γιαγιάδες, που έφτασαν μέχρι και πάνω από 100 ετών», ανέφερε από την πλευρά της η Νίκη Λυμπεράκη, με τον κ. Γκόνο να τονίζει ότι «Μελέτης δείχνουν ότι όταν έχουμε έναν μακρόβιο πατέρα, μητέρα, παππού, γιαγιά, είναι πιο πιθανό να είμαστε και εμείς μακρόβιοι. Το μυστικό με τους κατοίκους της Ικαρίας και τη μακροβιότητα είναι – κατά τη γνώμη μου – ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν άγχος».
«Πρέπει να έχουμε πολλά ενδιαφέροντα. Κάποιοι εγκλωβίζονται στη δουλειά τους, και όταν αναγκάζονται να πάρουν σύνταξη, δεν έχουν αξίες, τις έχουν χάσει. Το στρες είναι καθοριστικός παράγοντας», τόνισε ακόμα ο κ. Γκόνος.
«Είναι πολύ βασικό να κοιμόμαστε σταθερό ωράριο, νυχτερινές ώρες, ενώ κανονικά επιβάλλεται και η μεσημεριανή ξεκούραση», πρόσθεσε.