Ο νέος εφιάλτης του καλοκαιριού ακούει στο όνομα μπλε μέδουσα αφού φέτος παρατηρείται ανησυχητική εξάπλωσή τους στις ελληνικές θάλασσες. Στον χάρτη θα δούμε αναλυτικά που κυρίως εντοπίζονται καθώς μετακινούνται διαρκώς ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Ακόμα στο MEGA μιλούν ειδικοί που εξηγούν τι πρέπει να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μωβ μέδουσα και ποια συμπτώματα θα πρέπει να μας ανησυχήσουν.
«Επελαύνουν» οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, ανάλογα με τα ρεύματα και τον καιρό, είναι θέμα τύχης να μη τις πετύχει κάποιος στο μπάνιο και τις διακοπές του.
«Δε θα κάνω μπάνιο, θα αλλάξουμε παραλία, αλλά πρέπει κάτι να γίνει» δηλώνει ένας λουόμενος.
Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται επικίνδυνες, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να προκαλέσει εκτός από πόνο και δύσπνοια.
«Λέγονται και τσούχτρες γιατί με το τσίμπημά τους εκκρίνεται μια νευροτοξίνη, η οποία προκαλεί πόνο. Τα πρώτα συμπτώματα είναι αίσθημα καύσου, πρήξιμο και ερύθημα» εξηγεί η δερματολόγος, Πένυ Δαλαμπούρα.
«Η εμφάνισή τους σε κάποιες παραλίες αποτυπώνει ότι τα ρεύματα τις έφεραν. Οπότε ελπίζουμε πως θα τις απομακρύνει πάλι προς το ανοιχτό πέλαγος για να μην έχουν προβλήματα οι κολυμβητές» αναφέρει ο ωκεανολόγος, Δρόσος Κουτσούμπας.
Οι «μωβ» παραλίες της Αττικής
Σύμφωνα με τον χάρτη του «iNaturalist», μερικές από τις δημοφιλείς παραλίες της Αττικής όπου εθεάθησαν μωβ τσούχτρες από την αρχή του χρόνου μέχρι και χθες είναι:
•Καβούρι
•Βουλιαγμένη
•Λαγονήσι
•Λαύριο
•Πόρτο Ράφτη
•Βραυρώνα
•Νέα Μάκρη
«Είναι η χρονική περίοδος που το αναμένει κάποιος μια και υπάρχει διαθέσιμο φαγητό. Οι μέδουσες τρέφονται με ζωοπλαγκτόν. Αυτό που ανησυχεί την επιστημονική κοινότητα είναι η έκταση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια» εξηγεί ο ωκεανολόγος.
Μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, του Ιονίου, στο Κρητικό και Λιβυκό πέλαγος.
Αν υπάρχει έντονο πρόβλημα με τις μωβ μέδουσες σε μια παραλία, τότε συνιστάται οι πολίτες να μη ρισκάρουν να κολυμπήσουν και να φροντίζουν να έχουν πάντα κάποια αντισταμινική κρέμα μαζί τους ή κάποια αλοιφή με κορτιζόνη.