Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ελέγξουν τον τρόπο που τρώνε αναζητούν συνεχώς δικαιολογίες. Συχνά λένε ότι δεν μπορούν να αντισταθούν σε συγκεκριμένα φαγητά, άλλες φορές ότι παρότι δεν πεινούν θέλουν να συνεχίσουν να τρώνε και κάποιες άλλες φορές τρώνε χωρίς μέτρο, αλλά αισθάνονται τόσες τύψεις που προχωρούν σε ακραίες λύσεις για να καταπολεμήσουν τις τύψεις τους.
Η Σόφη Πασχάλη, Yoga Instructor και Energy Coach, μίλησε στην εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» για την περίεργη σχέση που είχε με το φαγητό και τις διατροφικές διαταραχές. Η ίδια αποκάλυψε πως είχε αυξομειώσεις βάρους και τότε ήταν που ξεκίνησε η εμμονή. «Τότε ήταν και οι χημικές δίαιτες, που μου έκαναν πολύ καλό…», σχολίασε ειρωνικά. «Έχανες δύο κιλά, έπαιρνες τέσσερα».
Η Σόφη Πασχάλη αποκάλυψε πως όταν βρισκόταν στο στάδιο της ανορεξίας το πιο ακραίο πράγμα που είχε κάνει ήταν να μείνει 7 μέρες μόνο με νερό.
Η κλινική διαιτολόγος Εύα Τσάκου ανέφερε πως δεν θα πρέπει να φοβόμαστε το αίσθημα της πείνας, αλλά να το καταλάβουμε, γιατί είναι ένα βασικό αίσθημα. Επίσης, σημαντικό είναι ότι δεν πρέπει να προσπαθούμε να φάμε προτού πεινάσουμε, καθώς μπορεί να οδηγηθούμε σε υπερκατανάλωση.
Η κ. Τσάκου τόνισε πως η πείνα είναι ένα βιολογικό ερέθισμα, ενώ η λιγούρα έχει να κάνει με το συναισθηματικό κομμάτι, σε μία προσπάθεια του ατόμου να καλύψει το συναισθηματικό κενό και τη μοναξιά που νιώθει.
«Δυστυχώς και οι διατροφικές διαταραχές και η λαιμαργία ξεκινούν από πολλές προσπάθειες απώλειας βάρους και στερητικές δίαιτες, δίαιτες περιορισμού ή και ακόμα αποκλεισμού τροφών. Όσο περισσότερες δίαιτες κάνει κάποιος στη ζωή του τόσο πιο έντονες είναι οι λιγούρες και πιο πιθανό να οδηγηθεί σε διατροφικές διαταραχές», δήλωσε η κλινική διαιτολόγος.
Εκείνο που βοήθησε την Σόφη Πασχάλη ήταν η ενασχόλησή της με την yoga. «Κατανόησα τι ακριβώς έκανα. Πρώτα πρέπει να το αναγνωρίσεις και μετά βρίσκεις τα βήματα να το αλλάξεις», δήλωσε.
Η Εύα Τσάκου αναφέρθηκε στο πως οι λιγούρες μπορούν να οδηγήσουν στη βουλιμία: «Ξεκινάει πάντα από στερητικές δίαιτες, βάζουν το άτομο σε διαδικασία μεγάλης στέρησης που οδηγούν σε μεγάλες λιγούρες. Το άτομο νιώθει τύψεις και προκειμένου να πάρει τον έλεγχο της διατροφής τους, ξεκινούν τα βουλιμικά επεισόδια».