Σημαντικά βήματα για την ψηφιακή ανάπτυξή τους κάνουν οι μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Cosmote, τα οφέλη από την ανάπτυξη αυτή είναι ορατά τόσο στην κερδοφορία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων όσο και στη μείωση του κόστους.
Αυξητικές τάσεις στην ψηφιακή ωριμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 2022 καταγράφει η έρευνα «Η Ψηφιακή Ετοιμότητα των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στην Ελλάδα» λογαριασμό της COSMOTE.
Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται αύξηση 10% στο Δείκτη Ψηφιακής Ετοιμότητας σε σχέση με το 2020.
1 στις 5 μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται σε προχωρημένα στάδια ψηφιακής ετοιμότητας, ενώ 1 στις 2 βρίσκεται ακόμη σε αρχικά στάδια.
«Ως COSMOTE είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις, από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη, στηρίζοντας έμπρακτα την ψηφιακή ανάπτυξή τους. Και ερχόμαστε με τις υποδομές και τις λύσεις τεχνολογίας μας, να τις βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αναπτυχθούν» δήλωσε ο διευθυντής Enterprise & Business Marketing & CRM του Ομίλου ΟΤΕ, Θάνος Φαλάγγας.
Όσον αφορά τα ποσοτικά οφέλη, 1 στις 2 επιχειρήσεις διαπιστώνουν αύξηση πωλήσεων (64%) και μείωση κόστους (59%)
Τα κύρια εμπόδια στην αξιοποίηση και χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών είναι η έλλειψη ενημέρωσης (47%), χρηματοοικονομικών πόρων (45%), υποστήριξης από τους προμηθευτές τεχνολογίας (41%) και τεχνικών γνώσεων (39%).
«Για την προώθηση της ψηφιακής ωριμότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων χρειάζονται συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Μόνο με την περαιτέρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αυξηθεί και η ανταγωνιστικότητά τους» δήλωσε ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Λουκίδης.
Η COSMOTE συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «Ψηφιακά Εργαλεία MμE» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.