Οι τιμές ξεφεύγουν όλο και περισσότερο και τα ξεσπάσματα των οδηγών είναι διαδοχικά.
Όλο και περισσότεροι κάνουν έρευνα στην περιοχή τους, συγκρίνουν τις τιμές κι πολλοί καταλήγουν σε εκείνο με την φθηνότερη.
Υπεύθυνος σε βενζινάδικο λέει ότι αναγκάστηκε να θυσιάσει ένα μέρος από τα κέρδη του για να κρατήσει την πελατεία του. Όσο δεν το έκανε, παρατήρησε μια πτώση στον τζίρο της επιχείρησης κατά 30%.
Ο ιδιοκτήτης σκέφτηκε και αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από συναδέλφους του στην περιοχή. Το αν αυτό θα του βγει σε καλό, θα είναι σε θέση να το γνωρίζει τις επόμενες μέρες, όταν θα κάνει τον νέο απολογισμό του.
Στο μυαλό των οδηγών πάντως εκτός από τις τιμές, υπάρχουν πάντα και οι σκέψεις για νοθεία στα καύσιμα. Τον περασμένο μήνα άλλωστε, 1 στα 4 βενζινάδικα που πουλούσαν φθηνά κι ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι παρανομούσε.
Η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης αυξάνεται καθημερινά. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και ολόκληρη τη χώρα έχει σπάσει το φράγμα του 2,30 και πλέον βαδίζει προς τα 2,50 ευρώ το λίτρο.
Στα νησιά η κατάσταση είναι απελπιστική. Σε βενζινάδικο στη Φολέγανδρο, η απλή αμόλυβδη έφτασε να πωλείται στα 2,839 ευρώ το λίτρο και ακολουθούν η Αντίπαρος στα 2,73 ευρώ το λίτρο, η Σαντορίνη στα 2,708, η Μήλος στα 2,70 ευρώ το λίτρο και η Αμοργός στα 2,68.
Στον χάρτη της ακρίβειας στην Ευρώπη, η Ελλάδα ήδη από τα τέλη Μαΐου βρισκόταν στις πρώτες θέσεις, κάτω μόνο από τη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία όπου οι τιμές ήταν ακόμα πιο ακριβές.
Η μέση της απλής αμόλυβδης είναι πλέον σχεδόν 2 ολόκληρα ευρώ πιο ακριβή από την φθηνότερη στην Ευρώπη που πωλείται στη Λευκορωσία με 0,654 ευρώ το λίτρο.
Ακολουθούν τρεις γειτονικές χώρες με τιμές που συναντούσαμε στη χώρα μας, πριν από ενάμισι και πλέον χρόνο, κοντά στο 1,50 ευρώ το λίτρο.
Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι δυσοίωνες με μια σειρά από βενζινάδικα να δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης, με τη ζήτηση να μειώνεται κάθε μήνα και περισσότερο.