Ταγίπ Ερντογαν και Ντεβλέτ Μπαχτσελί βρέθηκαν σήμερα στην Σμύρνη παρακολουθώντας με θαυμασμό τους Τούρκους κομάντος να πραγματοποιούν απόβαση σε ακτή, αλεξιπτωτιστές να προχωρούν σε ελεύθερη πτώση, κορβέτες να βομβαρδίζουν με πραγματικά πυρά, βατραχανθρώπους να χαρτογραφούν ακτές και αποβατικά ελικόπτερα να αποβιβάζουν στρατεύματα.
Η άσκηση EFES 2022 εκτελέστηκε σύμφωνα με τα εγχειρίδια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ήταν μια άσκηση «by the book». Πρώτα έπεσαν με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστές για να κάνουν ανίχνευση του εδάφους.
Στη συνέχεια βατραχάνθρωποι προσέγγισαν την «εχθρική ακτή» όπου έκαναν μετρήσεις και χαρτογράφηση, εξουδετερώνοντας παράλληλα όποια εμπόδια ή νάρκες κατά πλοίων εντόπισαν.
«Θα έρθουμε βράδυ»
Ο Ακάρ είχε στο πλευρό του όλη την ώρα τον Λίβυο ομόλογό του ενώ ο Ερντογάν γεμάτος έπαρση απείλησε με νέα μικρασιατική καταστροφή όπως πριν από έναν αιώνα.
«Ουσιαστικά, αυτή η χώρα βασιζόταν πάντα σε κάποιον και έκανε παρόμοιες κινήσεις ως εργαλείο για τους υπολογισμούς κάποιου άλλου από την ίδρυσή της. Προειδοποιούμε ξανά την Ελλάδα, όπως πριν από έναν αιώνα, να μείνει μακριά από όνειρα, ρητορικές και πράξεις που θα οδηγήσουν σε τύψεις και να συνέλθει. Συμμορφώσου».
Ο εκπρόσωπός του κόμματος του Σουλτάνου μάλιστα, Ομέρ Τσελίκ, υπερθεμάτισε σε απειλές χρησιμοποιώντας φράση των τούρκων καταδρομέων.
Στρατιωτικό σόου
Οι κορβέτες ΜΙΛΤΖΕΜ άρχισαν να βομβαρδίζουν την ακτή μαζί με το τουρκικό πυροβολικό. Επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ χτύπησαν οχυρώσεις του «εχθρού».
Αεροσκάφη από μεγάλο ύψος βομβάρδισαν ότι είχε απομείνει και στη συνέχεια σμήνος μεταγωγικών ελικοπτέρων ΠΟΥΜΑ και ΣΙΝΟΥΚ μετέφερε το πρώτο κύμα αεραπόβασης που κατέλαβε τα γύρω από την ακτή υψώματα.
Είχε έρθει η ώρα για τα αποβατικά. Αξημέρωτα οι πεζοναύτες φορτώθηκαν σε αυτά από τα μεγάλα αρματαγωγά κλάσης Μπαϊρακτάρ. Λίγη ώρα αργότερα έβγαιναν στην ακτή με εμπροσθοφυλακή άρματα Μ-48.
Η «απόβαση» ήταν επιτυχής και εξασφαλίστηκε με νέο αεραποβατικό κύμα που μετέφερε και πυροβόλα στην ενδοχώρα του εχθρού.
«Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα αποφύγει να χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που της δίνουν οι διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών όταν αυτό είναι απαραίτητο».
Η Τουρκία αντέδρασε στο «κλείδωμα» της Αθήνας στο τρίγωνο Ρόδο Καστελόριζο Κάρπαθος θέτοντας θέμα αποστρατικοποίησης του Καστελόριζου, ενώ την ίδια ώρα απέσυρε το ερευνητικό Τσεσμέ από το Αιγαίο.