Εκτός απροόπτου, η παραλλαγή του κορωνοϊού με την οποία θα μπούμε στο φθινόπωρο, θα είναι μία από τις δύο νέες υποπαραλλαγές της μετάλλαξης Όμικρον ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες εμφανίζουν τάσεις επικράτησης στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.
Είναι αιφνιδιαστική η αύξηση που παρουσιάζουν στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα, οι δύο νέες μεταλλάξεις της Όμικρον, ΒΑ.4 και ΒΑ.5, «πρώτα ξαδέλφια» με την μετάλλαξη Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που επικρατεί σήμερα στο 85% των κρουσμάτων στην χώρα.
Οι δύο νεότερες παραλλαγές του κορωνοϊού Όμικρον 4 και 5 εμφανίζουν ακόμη πιο αυξημένη μεταδοτικότητα, σε σχέση με την Όμικρον και Όμικρον 2.
Όπως καταγράφηκε από το Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιστήρησης των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, μέσα σε ένα δίμηνο η μετάλλαξη Όμικρον 4 στην Αττική έφτασε από το 3,3% του συνόλου των μεταλλάξεων στο 10,8% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα κρούσματα της Όμικρον 5 (που έχει επικρατήσει πλέον στην Πορτογαλία) από το 1,8% έφτασαν σε μία εβδομάδα να καταλαμβάνουν το 2,4%.
Οι νέες μεταλλάξεις και από τους δύο ιούς στην Ελλάδα, άγγιξαν συνολικά τα 55 νέα κρούσματα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Η αύξηση αυτή, προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες γιατί στις δύο χώρες που υπάρχει διασπορά αυτήν την εποχή, την Πορτογαλία, αλλά και τη Γερμανία, φαίνεται να αλλάζουν άρδην τις επιδημιολογικές ισορροπίες.
Η μεγαλύτερη αύξηση, πάντως, στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά και στην Αττική.
Στην Ελλάδα -στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που δημοσιεύθηκε από τον ΕΟΔΥ την περασμένη Πέμπτη (9/6)- τα 55 νέα περιστατικά και από τις δύο νέες παραλλαγές, έχουν εντοπιστεί στις εξής Περιφερειακές Ενότητες:
Αττικής (30), Άρτας (4), Αχαϊας (1), Εύβοιας (2), Ημαθίας (1), Ηρακλείου (8), Θεσσαλονίκης (3), Ιωαννίνων (1), Καλύμνου (1), Λασιθίου (2), Χανίων (1), Χίου (1)
Τα 31 κρούσματα αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον 4 (ΒΑ.4) και τα 24 στην παραλλαγή Όμικρον 5 (ΒΑ.5).
Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, δεν είναι εμφανές ποια από τις δύο θα αποδειχθεί πιο «ισχυρή» και θα επικρατήσει έναντι της άλλης.