Υψηλός πληθωρισμός και ανησυχίες για ύφεση δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει τις αγορές.
Το τριήμερο selloff που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις αγορές συνεχίζεται και σήμερα. Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό σε συνδυασμό με τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται σημαντικά, πυροδοτούν ρευστοποιήσεις στις μετοχές και ανεβάζουν στα ύψη τις αποδόσεις των ομολόγων.
Λίγα 24ωρα μετά την συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σηματοδότησε για τον Ιούλιο την πρώτη αύξηση επιτοκίων μετά από 11 χρόνια, και μία ημέρα πριν αρχίσει η διήμερη συνεδρίαση της Federal Reserve, υπάρχει διάχυτη ανησυχία για το αν οι κεντρικές τράπεζες θα καταφέρουν να βρουν τη χρυσή τομή στην άσκηση της νομισματικής τους πολιτικής: το σημείο εκείνο το οποίο θα επιτρέψει την συγκράτηση της πληθωριστικής καταιγίδας, χωρίς να βυθίσει τις οικονομίες σε ύφεση
Κοκκίνησαν τα ταμπλό
Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για την επίδραση της αλλαγής της πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 1,2%, με τον κλάδο των ταξιδίων να χάνει 2%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,93% στις 7.249 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει απώλειες 1,25% στις 13.589 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται χαμηλότερα κατά 1,79% στις 6.076 μονάδες.
Πτώση στα αμερικανικά futures
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ υποχωρούν νωρίς το πρωί της Δευτέρας, καθώς η Wall Street αγωνίζεται να ανακάμψει από μια από τις χειρότερες εβδομάδες του 2022.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με τον βιομηχανικό μέσο όρο Dow Jones υποχώρησαν 330 μονάδες ή 1,05%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq 100 υποχώρησαν 1,88% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 υποχώρησαν 1,42%.
Οι κύριοι μέσοι όροι την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση τους από τα τέλη Ιανουαρίου. Ο Dow και ο S&P 500 υποχώρησαν 4,6% και 5,1%, αντίστοιχα, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 5,6%.
Τα μάκρο
Στα μάκρο της ημέρας, το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,3% τον Απρίλιο, πολύ πιο αδύναμο από την αναμενόμενη ανάπτυξη του 0,1%. Την ίδια ώρα, η βρετανική κυβέρνηση κινδυνεύει επίσης να ανοίξει ξανά παλιές πληγές του Brexit καθώς αναμένεται να προτείνει έναν νόμο που θα επιτρέψει στους υπουργούς του Ηνωμένου Βασιλείου να παρακάμψουν τμήματα της συμφωνίας που υπογράφηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πτώση και στην Ασία
Έντονες απώλειες σημείωσαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, συνεχίζοντας το ισχυρό sell off της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται στη διαδικασία αλλαγής της πολιτικής τους.
Οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της Covid στην ηπειρωτική Κίνα επιβάρυναν το επενδυτικό κλίμα Ασίας-Ειρηνικού. Η πόλη του Πεκίνου ανέστειλε αθλητικές εκδηλώσεις και αποφάσισε να καθυστερήσει την επιστροφή στα σχολεία, λίγες μέρες μετά την χαλάρωση των μέτρων.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε 3,58%, οδηγώντας σε απώλειες τις μεγάλες αγορές της περιοχής. Οι μετοχές της Tencent υποχώρησαν 5,4% ενώ η Alibaba έπεσε 7,6%. Ο δείκτης Hang Seng Tech έχασε 4,8%.
Ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε 3,43%, με τις μετοχές της τεχνολογίας όπως η Samsung Electronics και η Kakao να χάνουν 2,66% και 4,62% αντίστοιχα.
Ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε 3,01% για να κλείσει στις 26.987,44 μονάδες, ενώ ο δείκτης Topix έχασε 2,16% στις 1.901,06 μονάδες. Οι μετοχές του ομίλου SoftBank Group υποχώρησαν 6,85%.
Εκτινάσσονται οι αποδόσεις των ομολόγων
Η εκρηκτική άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων που πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά τα χειρότερα από τα αναμενόμενο στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, συνεχίζεται και το πρωί της Δευτέρας, αυξάνοντας σημαντικά το κόστος δανεισμού. Η εικόνα αυτή δυσχεραίνει της θέση χωρών με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και καθιστά δυσκολότερο το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, οι αποδόσεις του 10ετούς ελληνικού τίτλου διαμορφώθηκαν στο 4,383%, με το spread έναντι του γερμανικού να διευρύνεται πάνω από τις 280 μονάδες,
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ήταν στο 3,867% με το spread στις 234 μονάδες, μια ανάσα από τις 250 μονάδων, ένα όριο το οποίο θεωρείται ότι εισάγει στην «ζώνη κινδύνου» που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την άμεση δράση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 στo 1,535% ενώ η απόδοση του 2ετούς ανέβηκε πάνω από το 1% για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2011, στο 1,028%, αυξημένη κατά 6 μ.β.
Σε υψηλά 15ετίας
Στη άλλη πλευρά του Ατλαντικού, και ένα 24ωρο πριν από την έναρξη της διήμερης συνεδρίασης της Federal Reserve, το επιτόκιο του 2ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε περισσότερο από 10 μονάδες βάσης στο 3,1535%, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε επίσης, και βρίσκεται περίπου στο 3,1762%. Και τα δύο πλησιάζουν σε μια τιμή, η οποία μπορεί να σημαδοτήσει ύφεση.
Βουτιά στα crypto
Κάτω από τις 25.000 δολάρια υποχώρησε η τιμή του Bitcoin το πρωί της Δευτέρας, καθώς το αδύναμο μακροοικονομικό περιβάλλον και οι αυξανόμενοι συστημικοί κίνδυνοι στην αγορά κρυπτογράφησης ασκούν πιέσεις στην αγορά ψηφιακών νομισμάτων.
Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα καταγράφει δώδεκα εβδομάδες συνεχούς πτώσης, υποχωρώντας από σχεδόν 49.000 δολάρια τον Μάρτιο του 2022 σε κάτω από 25.000 δολάρια.
Το Σαββατοκύριακο και το πρωί της Δευτέρας, περισσότερα από 150 δισεκατομμύρια δολάρια χάθηκαν από την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Έδειξε κάποιες ενδείξεις φθίνουσας βάσης στα μέσα Μαΐου, αλλά τα ανησυχητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα ελάχιστα μείωσαν το πτωτικό κλίμα.