Αποφασισμένος να βρεθεί τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του εμφανίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας.
Μετά την καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πλησίασε τον Χολουσί Ακάρ. Οι δύο άντρες ξεκίνησαν τον διάλογό τους με χαμόγελα και φιλικά χτυπήματα στην πλάτη.
Ο υπουργός εθνικής Άμυνας έστειλε αμέσως το μήνυμα που ήθελε, ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις και να μπει ένα τέλος στην ένταση των τελευταίων ημερών.
Στην Οχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας, Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθαν τετ α τετ στο πλαίσιο του «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών». Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έσπασαν τον πάγο με μια σύντομη συζήτηση περί του καφέ.
Οι συναντήσεις Ακάρ – Παναγιωτοπούλου και Δένδια – Τσαβούσογλου, αν και σύντομες, έδειξαν ότι ο δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία παραμένει ανοιχτός και μένει να αποδειχθεί εάν υπάρχει διάθεση από την Άγκυρα να πέσουν οι τόνοι.
«Σανίδα σωτηρίας» η πολεμική ρητορική
Απομονωμένος και χωρίς την στήριξη που θα ήθελε σε όλα τα μέτωπα, ο Ταγίπ Ερντογάν καθημερινά πλέον απευθυνόμενος προς το κομματικό ακροατήριό του στοχοποιεί την Αθήνα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο εκτοξεύοντας απειλές, ενώ τα πυρά του στρέφονται και στην αντιπολίτευση.
«Αυτοί θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας στην Μεσόγειο και το Αιγαίο; Αυτοί θα είναι που θα ηγηθούν στην επίλυση του πολέμου που ξέσπασε στην Μαύρη Θάλασσα φέρνοντας κοντά τις δυο πλευρές; Απευθύνομαι σε όσους μας παρακολουθούν από τις οθόνες τους. Αυτοί θα μας βγάλουν σώους από τις ύπουλες παγίδες που στήνονται από τον Καύκασο έως τα Βαλκάνια και σε όλα τα σύνορα τις χώρας μας;».
Τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι ζητούν από τον Τούρκο πρόεδρο να αλλάξει πολιτική και να επικεντρωθεί στο μεγάλο πρόβλημα που είναι η επικείμενη χρεοκοπία της τουρκικής οικονομίας.
«Η Τουρκία πάει για συντριβή. H Ελλάδα στην κρίση του 2008 – 2009 είχε χρεοκοπήσει. Σήμερα τα CDS της είναι κάτω από τις 200 μονάδες.»
Ράπισμα από την Κομισιόν
Η ευρωπαϊκή οικογένεια στηρίζει ξεκάθαρα τις ελληνικές θέσεις καλώντας σε κάθε ευκαιρία την Άγκυρα να σταματήσει τις προκλήσεις.
«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει όλες τις απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο τους».
Να γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά δικαιώματα και να υπάρξει διάλογος χωρίς επιθετική ρητορική, κάλεσε Αθήνα και Άγκυρα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Αλλαγή στάσης από τον Ακάρ: «Να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Αθήνα»
Μετά τη χθεσινή επαφή που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο Τούρκος υπουργός άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δηλώσεις του αφήνει ένα μικρό παράθυρο για να πέσουν οι τόνοι στα ελληνοτουρκικά.
«Θεωρούμε σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του NATO.
«Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση των εντάσεων θα συμβάλλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», πρόσθεσε με νόημα ο Ακάρ.
Στο τετ α τετ Παναγιωτόπουλου – Ακάρ στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε νωρίτερα και το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, με σχετική ανάρτηση στο Twitter.
«Στη συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων», αναφέρει το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.