Η χαλαρή κουβέντα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Νίκο Δένδια, αλλά και τα ζεστά χαμόγελα του Χουλουσί Ακάρ με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, δείχνουν ξεκάθαρα την προσπάθεια της Άγκυρας να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με την ελληνική πλευρά χωρίς προκλήσεις και εντάσεις, ειδικά μπροστά σε διεθνές κοινό. Έτσι επιλέγει η διπλωματία του καφέ...
Ο καφές μπορεί να είναι ο ίδιος για Έλληνες και Τούρκους, ωστόσο μετά το μπαράζ παράλογων διεκδικήσεων και προκλητικών δηλώσεων της κυβέρνησης Ερντογάν που προκάλεσαν την αντίδραση της ΕΕ, αλλά και των ΗΠΑ, η Άγκυρα δείχνει δύο διαφορετικά πρόσωπα, ένα για εσωτερική κατανάλωση και ένα για το εξωτερικό.
Διπλό παιχνίδι
Ο Χουλουσί Ακάρ λίγες ώρες μετά τη ζεστή και γεμάτη κατανόηση συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο δηλώνει τώρα πως θέλει τον διάλογο αλλά στους Τούρκους δημοσιογράφους κάνει λόγο για Έλληνες πολιτικούς που έχουν τη δική τους ατζέντα.
«Είναι πολύ καλυτέρα να ενεργήσουμε αναγνωρίζοντας ότι μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, με διπλωματικά μέσα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου με αμοιβαίο σεβασμό. Αν συνεργαστούμε μπορούμε να επωφεληθούμε από τον πλούτο της περιοχής μας , και αυτό μπορεί θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ασφάλεια και την ανάπτυξη των χωρών μας», δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ.
Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα τις κινήσεις της Άγκυρας μένοντας πιστή στο δόγμα για διάλογο με βάση πάντα το διεθνές δίκαιο.
Η Άγκυρα ψάχνει τρόπο να βγάλει από πάνω της και την αρνητική σκιά που έχει ρίξει το βέτο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Με το γνωστό ανατολίτικο παζάρι ζητά ανταλλάγματα για να ανοίξει την πόρτα της συμμαχίας, βάζοντας κυρίως ως στόχο να χαρακτηριστούν τρομοκρατικές οργανώσεις κουρδικά κόμματα.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα, όπου Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούνε στον ίδιο χώρο.