Το «πράσινο φως» για έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ έδωσε η Κομισιόν με την πρόεδρο, φον ντερ Λάιεν, να δίνει σαφές πολιτικό μήνυμα στη Μόσχα και τον πρόεδρο Πούτιν.
Σημειώνεται ότι έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δε σημαίνει ένταξη στην ΕΕ, αλλά σημαίνει ότι ξεκινούν μακροχρόνιες συνομιλίες με την Ουκρανία, η οποία θα πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις οικονομικού και πολιτικού χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται ότι π.χ. η Σερβία έχει ξεκινήσει τις συνομιλίες εδώ και δέκα χρόνια και δεν έχει ενταχθεί ακόμη στην ΕΕ.
Στην περίπτωση της Ουκρανίας, οι εκτιμήσεις λένε ότι θα γίνει μέλος της ΕΕ σε 15-20 χρόνια με το βασικό «αγκάθι» να είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς στη χώρα.
Διαδικαστικά τώρα, η Κομισιόν έκανε την πρόταση έναρξης των συνομιλιών με το Κίεβο και τώρα αυτό πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα από τους 27 αρχηγούς κρατών την επόμενη εβδομάδα στη Σύνοδο Κορυφής.
Λογικά δεν πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις καθώς Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία έχουν πει «ναι».
Τι θα γίνει με Βόρεια Μακεδονία & Αλβανία
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που έχει προκύψει είναι τι θα γίνει με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία, οι οποίες επίσης περιμένουν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
Πολιτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί το «ΟΚ» για Ουκρανία και να αφήσουν απέξω Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι είναι στρατηγικός στόχος της Ελλάδας να ενταχθούν και οι αυτές χώρες στην ΕΕ.
Σκόπια και Τίρανα περιμένουν χρόνια να ενταχθούν. Την περίπτωση της Αλβανίας την μπλοκάρουν χώρες όπως η Δανία και η Γαλλία, ενώ τη Βόρεια Μακεδονία την μπλοκάρει η Βουλγαρία λόγω διαφορών για την ιστορία των Σκοπίων και λόγω του ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν αναγνωρίζει ως μειονότητα 100.000 άτομα που ισχυρίζονται ότι είναι βουλγαρικής καταγωγής.
Αυτό τώρα φαίνεται να αλλάζει, και εκμεταλλευόμενες τη βιασύνη για ένταξη της Ουκρανίας θέλουν να επωφεληθούν και να μπουν και αυτές στην ΕΕ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Γαλλία θα αναλάβει συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την ένταξη και των δύο χωρών.