Η εκπομπή «Όλα για τη ζωή μας» ασχολείται σήμερα με τα οφέλη της κατασκήνωσης για το παιδί. Στο Μιχάλη Κεφαλογιάννη μίλησε σχετικά η ψυχολόγος Μαρία Γιαννοπούλου.
«Λέμε ναι στην κατασκήνωση. Το παιδί μαθαίνει να κοινωνικοποιείται, μαθαίνει τον εαυτό του και δεξιότητες και πλέον δεν είναι προστατευμένο από τους γονείς. Αυτό βοηθάει το παιδί να μάθει να αυτοεξυπηρετείται, να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό του περισσότερο. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στην κατασκήνωση κάνουν πιο εύκολα φίλους, μαθαίνουν να πειθαρχούν περισσότερο σε κανόνες, και αυτονομούνται», εξήγησε η κ. Γιαννοπούλου.
«Η ιδανική ηλικία για να πάει ένα παιδί κατασκήνωση είναι γύρω στα 7-8, καθώς έχει ξεκινήσει η ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον και τα παιδιά μπορούν να κοινωνικοποιηθούν στην κατασκήνωση και να μάθουν να εφαρμόζουν και να υπακούν κανόνες. Επίσης τα παιδιά σε αυτή την ηλικία μπορούν να διαχειριστούν το διαχωρισμό τους από τους γονείς», συνέχισε η ίδια.
«Ένα παιδί που δεν έχει συνηθίσει την κοινωνικοποίηση αυτού του είδους από μικρό, θα ήταν αρκετά δύσκολο να πάει κατασκήνωση για πρώτη φορά στα 13-14 του. Ένα παιδί που δεν έχει μάθει να αυτοεξυπηρετείται και να κοιμάται μόνο του ή σε άλλο περιβάλλον, θα αγχωθεί στην κατασκήνωση και δε θα μείνει, δε θα προσαρμοστεί», πρόσθεσε η κ. Γιαννοπούλου.
«Τα παιδιά που έχουν ελλειμματικές κοινωνικές δεξιότητες, παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση και που δεν μπορούν να κάνουν φίλους σύμφωνα με έρευνες, η κατασκήνωση τα βοηθάει πολύ. Η κατασκήνωση αντενδείκνυται για παιδιά που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν», συνέχισε.
«Είναι λογικό τα παιδιά στην αρχή να νοσταλγήσουν το σπίτι. Η στάση των γονιών στο τι κάνει και πώς περνάει το παιδί είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να ρωτάμε το παιδί αν πέρασε καλά, αν έμαθε καινούργια πράγματα. Να έχουμε θετική στάση. Αν δούμε ότι το παιδί φοβάται και είναι λυπημένο, τότε το παίρνουμε από την κατασκήνωση. Αυτό θα το δούμε μετά την 4η ημέρα», εξήγησε η κ. Γιαννοπούλου.