Το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν απέτυχε να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, γεγονός που σε συνδυασμό με τη μεγάλη άνοδο των δυνάμεων της Αριστεράς, αλλά και την έκρηξη της ακροδεξιάς, φέρνει τον Γάλλο Πρόεδρο αντιμέτωπο με δυσκολίες και σοβαρά προβλήματα.
Δύο μήνες μετά τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις Προεδρικές εκλογές, το κόμμα του έχασε την απόλυτη πλειοψηφία και ο ίδιος δεν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στο νομοθετικό έργο και στην διακυβέρνηση της Γαλλίας.
Στη νέα Βουλή για πρώτη φορά στα χρονικά της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας υπάρχει τέτοια κατανομή δυνάμεων: Το κόμμα του Μακρόν έχει -με ποσοστό 38,63%- 246 έδρες ακολουθούμενο από την αριστερή ένωση κομμάτων υπό τον Ζαν Λουκ Μελανσόν, η οποία με ποσοστό 32,64% θα έχει στα έδρανα της Εθνοσυνέλευσης 142 βουλευτές.
Η Γαλλική ακροδεξιά υπερδεκαπλασίασε μέσα σε 5 χρόνια την δυναμική της και για πρώτη φορά θα έχει 89 βουλευτές με τα ποσοστά της να ξεπερνούν το 17%. Η παραδοσιακή δεξιά με 64 βουλευτές και 7,27% των ψήφων ελπίζει πως θα διαδραματίσει ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.
Τα αποτελέσματα έφεραν μούδιασμα στο στρατόπεδο Μακρόν.
Το κλίμα ήταν αναμενόμενα πανηγυρικό στην αριστερά.
«Πρόκειται για μία κατάσταση απόλυτα απρόσμενη χωρίς προηγούμενο. Ο εκτροχιασμός του προεδρικού κόμματος είναι απόλυτος και δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν.
Όπως και στην ακροδεξιά…
«Ως κοινοβουλευτική ομάδα θα εκπροσωπήσουμε τους Γάλλους σαν ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα ενώνοντας όλους τους πατριώτες της δεξιάς και της αριστεράς», είπε η Μαρίν Λε Πεν, επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς.
Η παραδοσιακή δεξιά παρά τα πενιχρά αποτελέσματα φιλοδοξεί να αποκτήσει ρόλο ρυθμιστή στα κέντρα εξουσίας με τους δικούς της όρους.
Η πρώτη μεγάλη μάχη στην γαλλική Βουλή θα είναι η ψήφος εμπιστοσύνης στην πρωθυπουργό Ελιζαμπέτ Μπορν την οποία διόρισε ο Μακρόν πριν από ένα μήνα, όμως χρειάζεται στήριξη και από άλλα κόμματα για να αναλάβει καθήκοντα. Τρεις υπουργοί του Μακρόν πρέπει να παραιτηθούν καθώς δεν κατάφεραν να εκλεγούν στις περιφέρειες τους.